Ko će biti prva žena na Mesecu?

SciTech 15. jun 201918:01 > 18:06
Podeli:
Izvor: REUTERS/Jon Nazca

Dvanaest žena astronautkinje su u NASA i verovatno će upravo jedna od njih biti ona koja će prva koračati po Mesecu do 2024, do kad su SAD najavile da će ljudi ponovno šetati lunarnom površinom, a NASA da će među njima biti i jedna žena.

Imaju između 40 i 54 godine, različitih su zanimanja, a američka svemirska agencija izabrala ih je među hiljadama prijavljenih.

Predvideti koja će biti izabrana da se Nilu Armstrongu pridruži u istorijskim knjigama nemoguće je, ali bivši astronauti i stručnjaci za AFP su rekli da će se verovatno raditi o nekoj od njih, a ne o budućim mladim snagama. Na samom početku, NASA je regrutovala vojnike, muškarce. Dvanaest astronauta koji su hodali po Mesecu između 1969. i 1972. bili su svi muškarci. Prva žena u svemiru bila je Sali Rajd, 1983.

Za povratak na Mesec o kome je odluku doneo predsednik Donald Tramp, NASA je obećala i jednu ženu.

„Ne bih imao ništa protiv početnice. Ali ima dovoljno astronautkinja koje su već letele, koje znaju kako reaguju u svemiru“, kazala je Ilejn Kolins, bivša astronautkinja koja je pilotirala i komandovala svemirskim letelicama devedesetih godina i na prelazu milenijuma.

„Bilo bi bolje poslati nekoga ko je imao najmanje jedan let“, kazao je i Ken Boversoks, visoki zvaničnik NASA.

Četiri žene među njima predstavljale bi najbolju ravnotežu između mladosti i iskustva, ocjenjuju stručnjaci. U dobi od 40 i 41 godine, to su bivša vojna pilotkinja helikoptera Ana Meklejn, koja je do kraja juna na Međunarodnoj svemirskoj stanici, inženjerka Kristina Koh, biološkinja Džesika Meir i bivša probna pilotkinja lovca F/A 18 Nikola Man, koja je učestvovala u ratovima u Iraku i Avganistanu.

U sklopu svemirskog programa Apolo, na Mesec je između 1969. i 1972. ukupno poslato šest misija s ljudskom posadom, a Vašington je obećao da će SAD biti prva nacija koja će u 21. veku vratiti ljude na lunarnu površinu.