Novo otkriće: Personalizovana vakcina protiv malignih ćelija

SciTech 03. apr. 201509:53 > 13:56
Podeli:
Izvor: MorgueFile

Američki naučnici su došli do važnog otkrića u borbi protiv raka. Izumeli su vakcinu izrađenu po meri pacijenta, a to znači da lek cilja tačno određene genetičke mutacije u tumoru.

Dosadašnji testovi koje je prošla vakcina pokazali su da telo može da nauči kako da se bori protiv ćelija tumora. Iako se radi o važnom otkriću naučnici upozoravaju da je ovaj lek još u ranoj fazi razvoja i testiranja.

Prilikom testiranja ove personalizirane vakcine naučnici su je dali trojici pacijenata koji su imali uznapredovali stadijum raka kože i već su primali terapiju.

Rezultati su bili vrlo dobri. Prvi pacijent se izlečio od raka, drugi je i dalje imao ćelije tumora koje su prestale da napreduju a tumori trećeg pacijenta su se drastično smanjili ali su se nakon nekoliko meseci vratili na prvobitnu veličinu.

Naučni tim u ovoj fazi razvoja vakcine testira samo može li lek izazvati imunološku reakciju tela. Rezultati koje su dosad zabeležili govore da su testiranja bila vrlo uspešna.

“Naš tim je jako ohrabren kvalitetom reakcije imunološkog sistema na antigene melanoma koji su bili prisutni kod sva tri pacijenta“, rekao je doktor Džerald Linet i dodaje: ‘Rezultati su preliminarni, ali ova vakcina ima potencijala za redovnu primenu“.

Osim u  lečenju melanoma moglo bi se primeniti za borbu protiv raka dojke i raka jajnika, prenosi BBC.