3D štampanje kao treća industrijska revolucija

SciTech 03. apr 201510:52 > 11:02
Podeli:
Izvor: N1

Trodimenzionalno štampanje mnogi smatraju počektom treće industrijske revolucije. Jednostavan je to način da izradite neki predmet koji ste osmislili u specijalizovanom kompjuterskom programu.

Upravo u toj sferi poslovanja je svoju novu karijeru odlučio da izgradi nekadašnji hrvatski ministar Goranko Fižulić, koji je gostovao u Novom danu kod kolega u Zagrebu.

Kako ste prepoznali potencijal 3D printinga?

3D printining nije od juče. Patent je iz 1987, ali je trebalo 20 godina da zaživi. Zamah počinje 2007. godine pa printeri koji su tada koštali 100 hiljada dolara sada koštaju 200 ili 300 dolara. Sve se to događalo kada je Magma ušla u predstečajnu nagodbu i imala svoje teško razdoblje. Ova tehnologija, koja je destruktivna za standardni lanac nabavke bi bila od mene odbačena da Magma d.d. sa svojom strukturom i svojim potencijalima postoji i danas. Upravo zato što je ta stara industrija nestala stvorila se mogućnost za nešto novo.

Objasnite nam kako to funkcioniše?

Digitalni zapis koji nastaje u cab. programu se eksportuje u stl. file. On daje nalog 3D printeru da nastane neki predmet. To je jednostavan postupak i svako ko zna da koristi bilo koji web shop može koristiti i live figures.com, izabrati digitalni zapis na webu i ako ima printer isti izraditi kod kuće. S obzirom da 99 posto ljudi nema printer, postoje web shopovi koj će to isprintati za vas i poslati vam na kućnu adresu.

Koj su dometi 3D printanja u ovom trenutku? Koji su mu limiti i hoće li postati neograničeni?

Različite stvari se mogu isprintati. Čokolada, biftek… Nanošanjem sloja na sloj. Postoji nekoliko tehnologija, a industrija je u takvom zamahu da danas postoji nova generacija printera, koja nije bila poznata prije tri meseca. Ono što se pre printalo 3 sata, sada se isprinta za 6 minuta. Nastaju nove kombinacije materijala koje otvaraju nove mogućnosti u dizajnu i industriji…

Pogledajte ceo intervju s Gorankom Fižulićem.