Šta učiniti ako vam hakuju profil na Instagramu

SciTech 03. maj. 201910:20 > 10:30
Podeli:
Izvor: Pixabay

Svakome se može dogoditi da mu hakuju korisnički profil na Instagramu. Evo nekoliko korisnih saveta ukoliko do toga dođe.

Pokuša li neko da promeniti e-mail adresu i lozinku vezanu za vaš korisnički nalog, Instagram će vas o tome obavestiti. Ali, šta ako je netko uspeo da upadne u vašu e-poštu i koristi je bez vašeg znanja? 

U tom slučaju proverite prethodne aktivnosti vezane za vaš nalog. Pogledajte stories, objave, komentare i poruke. Nađete li bilo šta sumnjivo ili šta ne prepoznajete, verovatno imate bezbednosni problem, prenosi tportal.

Možete takođe upotrebiti i kategoriju Account Data, u kojoj ćete naći podatke o tome kad ste se logovali, kad ste nešto promenili u ličnim podacima i tome slično. Opet, nađete li nešto što nije vaše, imate posla s uljezom.

Ako se još možete ulogovati u svoj Instagram, otvorite ga u web pretraživaču, otvorite svoj profil pa kliknite na Settings i zatim Privacy and Security. Odaberite View Account Data.

Prvi korak: Promenite lozinku na Instagramu

Ukoliko je samo vaša lozinka bila promenjena, povratićete kontrolu nad korisničkim nalogom ako ponovno postavite lozinku. Na smartfonu s Androidom ili iPhone otvorite ekran za logovanje i kliknite na Forgot Password. Pratite upute i unesite svoju e-mail adresu.

Primićete e-poštu s uputima za ponovno postavljanje lozinke. Kliknite na poveznicu i unesite novu lozinku. Neka bude jedinstvena i teška za pogoditi.

Drugi korak: Onemogućite pristup sumnjivim aplikacijama 

Ponekad zlonamerne aplikacije mogu dovesti do problema s logovanjem. Nakon što se na webu ulogujete u svoj korisnički nalog otvorite Profile, kliknite sličicu zupčanika i odaberite Authorized Apps. Pojaviće se popis aplikacija koje imaju pristup vašem Instagramu. Uklonite one koje ne koristite ili koje niste dodali.

Treći korak: Vratite kontrolu nad hakovanim nalogom

Ako je haker uspeo da promeni adresu e-pošte, broj telefona i druge elemente po kojima vas je moguće prepoznati kao vlasnika povraćaj kontrole će biti puno teži i tražiće puno strpljenja. Postupak bi mogao potrajati nedeljama.

Moraćete da delujete brzo čim ste primili obaveštenje od Instagrama kako su vaši pristupni podaci promenjeni, a vi to niste učinili. U toj ćete poruci dobiti i opciju Revert this change (or reset your password), za slučaj da je promena zaista bila obavljena mimo vašeg znanja i odobrenja.

Kliknite na tu poveznicu kako biste poslali svoj zahtev. U Instagramu će ga primiti, pogledati o čemu se radi i javiti vam se koristeći automatizovani postupak provere identiteta.