Kineska policija ugasila više od 360 piratskih sajtova, privedeno 250 osoba

SciTech 30. apr 201915:46 > 15:49
Podeli:
Izvor: Shutterstock/ilustracija

Kineska policija je ugasila više od 360 sajtova posvećenih pirateriji filmskih sadržaja, 57 aplikacija sa istom namenom, a privedeno je i više od 250 osumnjičenih u najnovijoj akciji posvećenoj borbi protiv piraterije.

Iako je zemlja preplavljena falsifikovanom robom i piratizovanim sadržajima, najnovija dešavanja pokazuju da ju je obuzeo novi entuzijazam da se pozabavi ovim pitanjima.

Kineski ministar javne bezbednosti izjavio je na konferenciji za štampu da su tokom Prolećnog festivala kineske vlasti sprovele akciju usmerenu protiv lica uključenih u pirateriju filmskih sadržaja.

Naime, nakon premijere kineskih filmova „Wandering Earth“, „Flying Life“ i „Crazy Alien“ koji su u prve dve nedelje emitovanja inkasirali više od 850 miliona dolara, primećena je ogromna količina piraterije pomenutih naslova.

„Zabrinuti zbog problema, brzim angažovanjem i koordiniranjem lokalnih organa javne bezbednosti sproveden je niz istražnih radnji usmerenih protiv piraterije filmskih sadržaja i piraterije uopšte za vreme Prolećnog festivala. Usledila je brza identifikacija počinioca i odlučno uništavanje izvora proizvodnje, kao i onlajn komunikacijske mreže piratizovanih filmova (u HD rezoluciji)“, izjavljeno je na konferenciji.

Aplikacija „Twist Film“, često karakterisana kao izvor najveće nelegalne transmisije piratizovanih filmova navodno je uništena. Tvrdi se da je samo ova aplikacija imala više od 100 miliona korisnika i ponudu od više od 150.000 filmova. Osumnjičeni su uhapšeni kako u Kini, tako i u „prekomorskim zemljama“.

Među pogođenima u ovoj akciji našli su se i platforma „BTBus“ sa 170.000 korisnika, kao i sajt „BT Movie Paradise“ za koji se tvrdi da je imao više od 3.7 miliona posetilaca svakog dana.