Google postao član Inicijative Digitalna Srbija

SciTech 24. apr 201912:39 > 12:42
Izvor: Reuters/Arnd Wiegmann

Kompanija Google je novi član neprofitne organizacije Inicijativa "Digitalna Srbija" koja trenutno okuplja 28 organizacija i kompanija iz najrazličitijih privrednih sektora oko ideje o transformaciji Srbije u digitalno društvo, saopštila je Inicijativa "Digitalna Srbija".

Kao jedna od vodećih tehnoloških kompanija na planeti, Google će u rad Inicijative uložiti svoje međunarodno iskustvo u podršci razvoju digitalnih ekonomija, istaknuto je u saopštenju.

Direktor Google Adriatics Joško Mrndže smatra da Inicijativa „Digitalna Srbija“ i Google dele isti cilj podrške digitalizaciji srpske ekonomije. 

„Srećni smo što smo postali član Inicijative ‘Digitalna Srbija’. Ovo udruženje već je pokazalo brojne inicijative za podršku startap ekosistemu, obrazovne inicijative, kao i podršku ukupnoj digitalizaciji srpske ekonomije“, kazao je Mrndže i dodao da će Google nastaviti da podržava aktivnosti Inicijative kroz prisustvo u regionu, organizovanjem i učestvovanjem u događajima u kojima je moguće da se podele znanja i zajedno podrži razvoj srpske digitalne ekonomije. 

Predsednik Upravnog odbora Inicijative „Digitalna Srbija“ Branko Milutinović je ocenio da je učlanjenje kompanije Google u ovu organizaciju naredni korak u podršci koju je svetski gigant već pružio digitalnom ekosistemu u Srbiji. 

„Google je prošle godine održao prvi globalni akceleratorski program Google Launchpad u Srbiji. Inostrani mentori koje je Google odabrao radili su sa našim startapima, podelili svoje bogato iskustvo i podržali ih u nameri da izgrade jake globalne biznise“, naglasio je Milutinović koji je i sam jedan od osnivača startapa Nordeus koji je za manje od deset godina prerastao u globalno uspešnu kompaniju u oblasti video igara sa više od 200 miliona korisnika širom planete. 

On je siguran da će, udruženi sa drugim članicama „Digitalne Srbije“, napori kompanije Google ostvariti još značajniji efekat na digitalnu ekonomiju u Srbiji i tako podržati razvoj čitavog društva. 

Generalni direktor Inicijative „Digitalna Srbija“ Nebojša Đurđević smatra da je ovim proširenjem članstva vizija o Srbiji kao digitalno transformisanom društvu za korak bliža realnosti. 

„Naša organizacija redovno ukazuje državi na konkretne poteze koji mogu olakšati rad kompanija koje posluju na globalnom digitalnom tržištu. S druge strane, važno je i da svetske platforme koje podržavaju razvoj i monetizaciju digitalnih proizvoda i usluga prepoznaju Srbiju i naš ekosistem kao relevantan“, rekao je Đurđević i dodao kako je i on uveren da će se kroz dijalog i zajednički rad sa kompanijom Google doći do značajnih pomaka koje će osetiti svaki domaći startap i IT kompanija. 

Inicijativu „Digitalna Srbija“ su 2017. godine osnovali Infostud, Microsoft, Nordeus, PwC, Ringier Axel Springer, Seven Bridges, Startit, Telekom Srbija i Telenor. 

Pored njih i kompanije Google, danas ova organizacija u svom članstvu okuplja organizacije i kompanije iz najrazličitijih sektora privrede – od softverske i industrije video igara, preko bankarstva i telekomunikacija, sve do poljoprivrede, farmacije i medija.