Korisnicima Androida Google omogućio izbor pretraživača

SciTech 18. apr 201916:32 > 16:34
Podeli:
Izvor: Reuters/Peter Power

Korisnici uređaja s operativnim sistemom Android od četvrtka će moći sami da biraju pretraživače između pet ponuđenih opcija, čime se pokušava rešiti problem kršenja propisa o tržišnom takmičenju u Evropskoj uniji, rekao je izvršni direktor kompanije Google.

Evropska komisija izrekla je Googleu rekordnu kaznu od 4,34 milijarde evra zbog zloupotrebe dominantne pozicije na tržištu mobilnog softvera radi istiskivanja konkurencije u segmentima poput aplikacija za pregledavanje Interneta (browsera).

Brisel je od američkog softverskog diva zatražio i da predloži rešenje koje će konkurenciji osigurati bolje šanse.

Prema oceni EK, Google je ugradnjom pretraživača Chrome i Google u operativni sistem za mobilne uređaje Android stekao nepoštenu prednost u odnosu na konkurenciju.

U martu su iz Googlea najavili da će korisnicima Androida omogućiti izbor pretraživača, ne navodeći pojedinosti.

Od danas će se korisnicima uređaja s ugrađenim Androidom u Evropi prilikom otvaranja Googleove trgovine aplikacijama Google Play prikazati novost s mogućnošću preuzimanja različitih aplikacija za pretraživanje i pregledanje Interneta, napisao je na blogu direktor za upravljanje proizvodima Pol Genai.

„Pojaviće se dva ekrana – jedan za aplikacije za pretraživanje i jedan za preglednike. Svaki od njih sadržavaće po pet aplikacija, uključujući i one već instalirane“, rekao je.

Pet aplikacija odabrano je načelom popularnosti koja je utvrđena na temelju industrijskih podataka i broja preuzimanja u svakoj zemlji. Njihov redosled na ekranu biće rezultat nasumičnog odabira, tumače u Googleu.

„Kada korisnik sa ekrana preuzme aplikaciju za pretraživanje, pitaćemo ga takođe želi li pri sledećem otvaranju Chromea promeniti njegov zadati pretraživač“, objašnjava Genai.

Nove opcije pojaviće se na postojećim i novim mobilnim telefonima s ugrađenim Androidom u Evropi.

Ako ne udovolji zahtevu Komisije, Googlu preti kazna u iznosu do pet odsto Alphabetovog prosečnog dnevnog prometa na svetskom nivou.

Lobističko udruženje FairSearch, na temelju čije je tužbe EU pokrenuo istragu protiv Googlea, pozvala je Komisiju da bude stroža prema Googleu.

„Fairsearch odbacuje današnje Googleovo lansiranje ekrana s izbornim aplikacijama za Android i smatra ga nedostatnim jer se njime ne ispravlja ključni problem – naime, da će Googleove aplikacije i dalje ostati zadate na svim uređajima s Androidom“, stoji u saopštenju.