Solarni avion na putu oko sveta, uspešno sleteo u Kinu

SciTech 31. mar 201508:16 > 08:19
Podeli:
Izvor: EPA

Avion na solarni pogon sleteo je rano jutros u Čungćing, u centralnom delu Kine, završivši petu deonicu puta oko sveta kojim se promoviše upotreba obnovljivih izvora energije.

Put od Mandaleja, u Mjanmaru, do Čungćinga trajao je više od 20 sati.

Organizatori leta saopštili su da su piloti morali da visoko uzdignu avion preko planinskog predela na jugu Kine i da su morali da nose maske s kiseonikom, a da je u kabini temeratura pala na minus 20 stepeni.

PROČITAJTE JOŠ:

„Solarni Impuls 2“ je na put oko sveta poleteo iz Abu Dabija 9. marta, a do sada je imao četiri stanice. Sledeća destinacija je Nanđing, na istočnoj kineskoj obali, odakle će poleteti na prvi prekookeanski, petodnevni put do Havaja.

Avion „Solar Impuls 2“ leti bez goriva, a struju dobija iz 17.000 solarnih ćelija postavljenih na krilima raspona 72 metra.

Letelicom na smenu upravljaju švajcarski piloti Bertran Pikar i Andre Boršberg. Očekuje se da etapni let oko sveta, s pauzama, traje pet meseci.

„Solar Impuls 2“ je do sada postigao dva rekorda – najduži put pređen u jednom letu i najveća brzina u odnosu na zemlju.

Ovo putovanje privuklo je širom sveta veliku pažnju ljudi koji solarni pogon vide kao gorivo budućnosti, izvor čiste, obnovljive energije.