Operatorima piratskih sajtova preti zatvorska kazna i 560 miliona dolara odštete

SciTech 09. apr 201917:21 > 17:33
Podeli:
Izvor: VOA

U Španiji je otpočelo suđenje četvorici muškaraca povezanim sa tri nekada popularna piratska portala od kojih je jedan čak obeležavan kao "ozloglašeno tržište" od strane američke Vlade. Ovaj "kvartet" čine osnivač sajtova i tri investitora, a prete im kako zatvorska kazna, tako i odštetni zahtev u iznosu od preko pola milijarde dolara.

Četvorica muškaraca, ranije povezanih sa veoma popularnim, doduše sada već neaktivnim piratskim sajtovima SeriesYoniks, PeliculasYoniks i VideosYoniks (u prevodu – „džankiji“ za serije, filmove i video snimke) izvedeni su juče pred sud u Mursiji, u Španiji, piše portal TorrentFreak.com.

Optuženi Alberto Garsija Sola je vlasnik kompanije „Poulsen SL“, u čijem su se vlasništvu nalazili pomenuti sajtovi.

SeriesYonkis i PeliculasYonkis prodati su kompaniji Burn Media u aprilu 2011. za isnos od 610.000 evra. Optuženi Aleksis Hefner, vlasnik Burn Media, navodno ih je ponovo prodao 2014. godine.

pročitajte još:

Međutim, u međuvremenu, Hefner je uspeo da postigne izuzetno lukrativan dogovor sa španskom produkcijskom kućom „Filmin“, direktnim konkurentom Netflixa u Španiji, te je Burn Media stekla 23 odsto udela u Filminu, pod uslovom da piratski linkovi na sajtovima budu zamenjeni drugim linkovima, koji bi usmeravali korisnike na legalne sadržaje.

Publico – španski onlajn medij, izveštava da su optuženi Žordi Tamargo i David Martinez bili Hefnerovi partneri, i da je svaki od njih, navodno, pribavio korist u iznosu od 175.000 evra za učešće u dogovoru oko kupovine Yonkis vebsajtova.

Najveći deo dokaza na kojima se slučaj zasniva prikupili su lokalna filmska grupacija (EGEDA) i Španska anti-piratska federacije (FAP) koja zastupa interese članica Američke filmske asocijacije – MPAA, uključujući Paramount, Sony, Universal, Walt Disney, i Warner Bros.

EGEDA, po Publicovim proračunima, zahteva odštetu u iznosu od oko 199 miliona dolara od Sole, 318 miliona dolara od Hefnera i po 14,3 miliona dolara ponaosob od Tamarga i Martineza, dok FAP potražuje oko 9,5 miliona dolara od sve četvorice.

Iako postoji mogućnost da Tužilaštvo ograniči odštetni zahtev na nešto niži iznos, optuženima preti zatvorska kazna do četiri godine.

SeriesYonkis, PeliculasYonkis i VideosYonkis ne funkcionišu kao piratski portali već neko vreme, tačnije od 2014. godine, kada su kao rezultat pregovora u pravnom sporu sa FAP-om prestali da linkuju piratizovane sadržaje.

Međutim, samo nekoliko nedelja pre zaključenja pomenutog dogovora, sajt SeriesYonkis obeležen je kao „ozloglašeno tržište“ od strane američke Vlade. Godinu dana nakon toga ovo „obeležje“ je uklonjeno kao rezultat „dobrog ponašanja“ ovog sajta, međutim to, po svemu sudeći, neće olakšati situaciju optuženima.