4G signal stigao u Srbiju, "surfovanje" dosta brže

SciTech 26. mar 201520:05 > 20:08
Podeli:
Izvor: N1

Svi korisnici mobilnih telefona i tableta mogu da osete sve prednosti 4G mreže u okviru svojih tarifnih paketa. Komapnije Telenor i VIP od juče su, u nekim delovima Srbije, pustile 4G signal.

Žalili ste se na svoj mobilni intenet? Od sada će surfovanje netom, kao i prenos podataka na mobilnim aparatima biti brže zahvaljujući 4G signalu. Podaci se prenose brzinom od 150 MB/s.

„U odnosu na postojeću 3G mrežu, značajno je brži i odziv i učitavanje preko interneta, tako da korisnici koji koriste 4G imaju brzinu odziva ispod 0,1 sekunde, dok je kod korisnika 3G mreže to bilo i do 2-3 sekunde. To znači da čim kliknu na stranicu ona se odmah učitava, nema nikakvog kašnjenja“, objašnjava Aleksandar Vukosavić, VIP.

A da bi se 4G mreža, kao i mogućnosti koje pruža koristili, neophodno je da svaki korisnik koji poseduje ili kupi 4G mobilni telefon običnu SIM karticu zameni za 4G. Zamena kartica je besplatna i može se izvršiti u svim Telenor radnjama širom Srbije.

„Ne podrazumeva nikavu promenu između Telenora i korisnika, zadržavate svoj broj, tarifni paket ostaje isti, internet koji je bio uključen u paket ostaje isti, samo radi mnogo brže kada ste u 4G signalu“, kaže Nemanja Žilović, Telenor.

Kada je u pitanju VIP mobilna mreža, iz ove kompanije kažu da još nisu odredili cene korišćenja ove usluge, ali da 4G mreža trenutno pokriva teritoriju Pančeva i delove Beograda, a uskoro Kopaonik i Zlatibor.

Telenorova mreža, sa druge strane, pokriva delove Beograda, centar Subotice, Kopaonik i Zlatibor.

Pogledajte prilog Jelene Mirković.