Nakon hakerskih napada prijavljenih i u Srbiji, Majkrosoft "širi" AccountGuard

SciTech 20. feb. 201909:02 > 09:05
Podeli:
Izvor: REUTERS/Lucy Nicholson

Posle nedavnih hakerskih napada na organizacije u više država, među kojima je i Srbija, kompanija Majkrosoft je saopštila da će bezbednosni softver AccountGuard od danas biti dostupan u još 12 evropskih zemalja. Majkrosoft smatra da organizacije koje su okosnica demokratskog procesa moraju da imaju pristup najsavremenijoj sajber zaštiti.

Odluka je doneta posle nedavnih hakerskih napada grupe koja sebe zove Strontium na lične naloge 104 osobe zaposlene u Savetu za spoljne poslove Nemačke, Maršalovog fonda i Instituta Aspen. Napadi su prijavljeni u Belgiji, Francuskoj, Nemačkoj, Poljskoj, Rumuniji i Srbiji, saopštila je kompanija Microsft.

Microsoft je odlučio da AccountGuard od sada bude dostupan u Francuskoj, Nemačkoj, Švedskoj, Danskoj, Holandiji, Finskoj, Estoniji, Litvaniji, Letoniji, Portugalu, Slovačkoj i Španiji zbog procena o mogućim napadima. AccountGuard je već dostupan u Velikoj Britaniji i Irskoj.

Majkrosoft je saopštio da ovaj bezbednosni softver, koji je pušten u prodaju sredinom prošle godine, pruža sigurnost kompjuterskim mrežama i prijavljuje moguće pretnje. U saopštenju se podseća na hakerske napade tokom predsedničkih izbora u Francuskoj 2017. godine, kao i na upozorenja o mogućima napadima ove godine kada se održavaju izbori za Evropski parlament.

Kompanija podseća da se sajber bezbednošću bavi Centar za pretnje (MSTIC) i Odeljenje za digitalni kriminal (DCU), dodajući da je AccountGuard deo Majkrosoftovog programa Odbrane demokratije i dostupan je nevladinim organizacijama i strankama i kandidatima za lokalne i nacionalne predizborne kampanje.