Osnivač Huaveija poručio da svet ne može bez njegove kompanije

SciTech 19. feb. 201913:28 > 13:28
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP, Mark Schiefelbein

Osnivač kineskog telekomunikacionog giganta Huavei odgovorio je američkim nastojanjima da mu kompanija završi na crnoj listi, rekavši da svet ne može bez Huaveija i njegove "naprednije" tehnologije, javlja BBC u utorak.

„SAD nas ne može slomiti“, rekao je Ren Žengfei u intervjuu za BBC.

„Svet nas ne može odbaciti jer smo mi napredniji.“

Ren (74) je osudio hapšenje svoje ćerke, glavne finansijske direktorke Huaveija Meng Vandžou, rekavši da je ono „politički motivisano“.

Meng je uhapšena u decembru u Kanadi na zahtev Sjedinjenih Država zbog navodnog kršenja američkih sankcija protiv Irana, a sledećeg meseca očekuje ročište na kojem će sud odlučivati o njenom izručenju.

„Mi se tome protivimo“, kazao je Ren. „Ali pustićemo sudove da to reše.“

Osnivač Huaveija, koji inače izbegava medije, bio je prisiljen da javno istupa zadnjih meseci budući da se kompanija našla pod velikim pritiskom zbog navoda o špijunaži i američke kampanje uveravanja drugih zemalja da zabrane njegovu tehnologiju.

Australija je prošle godine zbog sigurnosnih pitanja zabranila Huavei opremu u svojoj budućoj 5G mreži.

Novi Zeland je takođe zabranio svom najvećem telekom operateru da koristi Huavei tehnologiju za mrežu nove generacije, dok ga je Češka navodno isključila iz svoga 20 miliona eura vrednog tendera za uspostavljanje poresnog portala.

Američki tužitelji optužuju Huavei za krađu trgovinskih tajni, tvrdeći da kompanija nudi nagrade zaposlenima ako konkurenciji ukradu tehnološke ideje.

Ren odmahuje rukom na pritisak sa zapada.

„Ako se svetla ugase na zapadu, Istok će i dalje sati“, rekao je. „Amerika ne predstavlja svet. Čak i ako uvere još zemalja da nas privremeno ne koriste, mi uvek možemo smanjiti (firmu).“

Sve je više, međutim, znakova da bi mogli propasti američki napori uveravanja saveznika da izbegavaju tehnologiju Huavei. Britanska obaveštajna služba zaključila je da se može upravljati sigurnosnim rizicima koje predstavlja korištenje Huavei 5G opreme, izvestio je Financial Times u ponedeljak.

„Ako su Britanci uvereni da mogu da spreče pretnje za nacionalnu bezbednost, onda i druge zemlje mogu svoju javnost i američku administraciju da deluju razumno kako bi omogućili svojim davaocima telekomunikacijskih usluga korišćenje kineskih komponenti“, rekao je neimenovani izvor za novine.

Novi Zeland takođe razmatra kako svesti na najmanju moguću meru sigurnosne rizike koje predstavlja korišćenje opreme Huavei u 5G infrastrukturi umesto da ju u potpunosti isključi.

Premijerka Jasinda Ardern rekla je u utorak da novozelandska kancelarija za sigurnost o Huavei sigurnosnoj pretnji razgovara sa Sparkom, domaćim telekom operaterom kojem je bilo zabranjeno korišćenje opreme kineske kompanije prošle godine.

Dodala je da Huavei „nikada“ nije bio isključen iz potencijalnog učestvovanja u uvođenju 5G mreže u zemlji.