Spotify po prvi put u regionu i to na festivalu u Ljubljani

SciTech 29. jan 201910:52 > 11:00
Izvor: Shutterstock

Regionalno udruženje nezavisnih diskografa RUNDA najavilo je dolazak kompanije Spotify na Ment festival koji se održava od 30. januara do 1. februara u Ljubljani.

Kako se navodi u saopštenju, to će biti prvo predstavljanje ove vodeće svetske streaming platforme u regionu i to u organizaciji Runde, Ment festivala i najvećeg udruženja nezavisnih diskografa Evrope – Impale.

Navodi se da će Spotify na Ment konferenciji održati dve radionice 1. februara, jednu namenjenu izdavačima i drugu koja će biti namenjena muzičarima i njihovim menadžerima.

Svi zainteresovani mogu da se registriju preko sajta konferencije na adresi www.ment.si.

„Budući da je Ment u Ljubljani vodeći regionalni showcase festival i konferencija Runda će upravo ovde započeti svoje aktivnosti koje su usmerene ka promociji nezavisnog izdavaštva i rešavanja problema lokalnih izdavača i autora. Takođe, u okviru konferencije Runda i Impala će održati prezentaciju svog rada 1. februara u 13h“, piše u saopštenju.

RUNDA je prva regionalna asocijacija nezavisnih izdavača na Balkanu, čiju su članovi izdavači iz cele bivše Jugoslavije. Sa sedištem u Zagrebu, ova asocijacija je prva ove vrste u Evropi kao transnacionalna odnosno regionalna organizacija, a predvode je lokalni izdavači kao što su Menart (Hrvatska), Moonlee Records (Slovenija), Kontra (Srbija), Dancing Bear Records (Hrvatska), IDJ (Srbija), NIKA (Slovenija), Ammonite Records (Srbija) i Dallas Records (Hrvatska).

U saopštenju se podseća da je RUNDA volonterska strukovna organizacija koja zastupa interese nezavisnih izdavača na Balkanu sa ciljem da se pozabavi brojnim gorućim problemima u muzičkoj industriji kako na nivou regiona tako i na nivou pojedinačnih zemalja članica.

RUNDA je punopravni član IMPALE, Evropske asocijacije nezavisnih izdavača, i uveliko blisko sarađuje sa svojim kolegama sa evropskog kontinenta. Neki od članova IMPALE i ljudi velikog ugleda u industriji, kao što su Kees van Weijen (STOMP, NL), Csaba Nasz (HAIL, HU), Jonas Sjöström (Playground Music Scandinavia) i Didier Gosset (IMPALA), članovi su savetodatnog odbora RUNDE.