Istraživanje: Žene u Srednjem veku bile pismenije nego što se mislilo

SciTech 14. jan. 201911:58
Podeli:
Ilustracija

Otkriće poludragog kamena na zubima hiljadu godina starog ženskog kostura dokazuje da su žene bile mnogo uključenije u izradu srednjevekovnih rukopisa nego što se dosad mislilo, objavili su istoričari.

Tragovi lapisa lazulija, koji se u srednjem veku koristio kao plavi pigment za slikanje, otkriveni su na zubnim naslagama žene pokopane između 1000. i 1200. godine, navodi se u studiji nemačkog Instituta Maka Planka i britanskog univerziteta u Jorku.

Kostur je iskopan na groblju povezanom sa samostanom u Dalhajmu u zapadnoj Nemačkoj.

Naučnici tvrde da to protivreči uvreženom mišljenju da žene u srednjem veku nisu imale gotovo nikakvu ulogu u „proizvodnji“ literature, koja se tada uglavnom odvijala u religijskim institucijama.

Istoričarka Kristina Variner sa Instituta Maksa Planka tvrdi da ovo otkriće kao nijedno pre pokazuje da su žene u to doba bile obrazovanije i pismenije nego što se mislilo.

„Uzbuđena sam što naša studija pokazuje da pomoću arheologije možemo otkriti neke izgubljene informacije o ulozi žena u istoriji“, kazala je Variner.

Naučnici koji su proučavali kostur zaključili su da je žena, kojoj je bilo između 45 i 60 godina u trenutku smrti, bila slikarka koja je često lickala vrh kista dok je slikala.

Smatra se da je bila deo grupe od 14 žena koje su živele u samostanu i verovatno su bile pripadnice bogatije, obrazovanije klase.

„Ovde imamo direktan dokaz da je žena slikala i to koristeći se vrlo retkim i skupim pigmentom“, kazala je Variner.

„To me navodi na pitanje koliko bismo još umetnica mogli pronaći po grobljima – samo kad bismo ih potražili“, zaključila je.