Detektovani misteriozni signali iz udaljene galaksije

SciTech 09. jan 201920:19 > 21:03
Podeli:
Izvor: Pixabay (ilustracija)

Astronomi su otkrili detalje o misterioznim signalima koji dolaze iz udaljene galaksije, a koje je otkrio teleskop u Kanadi.

Tačna priroda i izvor radio talasa je nepoznat, javio je BBC.

U 13 intervala brzih radio talasa, poznatih pod nazivom FRB, ponavljao se jedan vrlo neobičan signal, koji je dolazio iz istog izvora udaljenog otprilike 1,5 milijardi svetlosnih godina.

Takav fenomen je zabeležen još samo jednom u prošlosti.

„Ako znamo da postoji još jedan, možemo pretpostaviti da u svemiru postoji nešto više, što ne znamo“, rekla je Ingrid Sters, astrofizičarka sa Univerziteta British Columbia.

„A s više ponavljanja i izvora koje možemo proučavati, možda možemo razumeti ove svemirske zagonetke – otkud su i šta ih uzrokuje“, dodala je.

CHIME opservatorija u Okanagan dolini (British Columbia) sastoji se od četiri stometarske polucilindrične antene, koje skeniraju severno nebo svaki dan.

Teleskop je počeo da radi tek prošle godine i vrlo brzo otkrio 13 radio talasa, uključujući ponavljajući signal.

Istraživanje je sada objavljeno u časopisu Nature.

„Otkrili smo drugi ponavljajući signal i njegove osobine su vrlo slične onom prvom“, rekao je Šriharš Tendulkar s Mekgil univerziteta u Kanadi.

FRB-ovi su kratki, brzi intervali radio talasa, koji se verovatno pojavljuju s gotovo drugog kraja svemira.

Do sada su naučnici otkrili oko 60 jedinstvenih radio talasa i dva koja se ponavljaju. Oni veruju da bi se na nebu svakodnevno moglo pojavljivati čak do hiljadu FRB-ova.

Postoje razne teorije o tome što ih uzrokuje.

One uključuju neutronsku zvezdu sa snažnim magnetskim poljem koje se vrlo brzo rotira ili dve neturonske zvezde koje su u procesu spajanja.

Manje popularna teorija među istraživačima jeste da se radi o nekoj vrsti vanzemaljskog svemirskog broda.