Rupa na kapsuli Međunarodne svemirske stanice nastala iznutra

SciTech 24. dec 201819:36 > 19:40
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Dmitri Lovetsky, Pool

Ruski astronaut koji je ispitivao misterioznu rupu na kapsuli pristaloj uz Međunarodnu svemirsku stanicu rekao je da je otvor izbušen iz unutrašnje strane svemirske letelice i da ruski istražitelji utvrđuju kako je nastao.

Astronaut Sergej Prokopjev je rekao da istražitelji ispituju uzorke koje su on i član posade Oleg Kononenko prikupili tokom svemirske šetnje 12. decembra.

Prokopjev i još dva astronauta vratila su se na Zemlju ove nedelje posle misije od 197 dana na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Rupa u ruskoj letelici Sojuz prikačenoj uz Stanicu primećena je 30. avgusta. Posada je otkrila curenje koje izaziva mali gubitak pritiska i zapušili su rupu. Prokopjev je rekao na konferenciji za novinare da je otvor napravljen iz unutrašnjosti kapsule i da je sada do istražitelja da ocene kada je nastala ta rupa.

To što su astronauti brzo identifikovali i popravili rupu pokauzuje da je posada „spremna za sve događaje“, rekao je on.

Rupa nije predstavljala opasnost za Prokopjeva i druga dva astronauta Serenu Aunon Čancelor iz Nase i Aleksandera Gersta iz Evropske svemirske agencije tokom njihovog povratka na Zemlju jer je deo kapsule gde se otvor nalazi odbače pre ponovnog vatrenog ulaska letelice u atmosferu Zemlje.

Šef ruske svemirske agencije Roskosmos Dmitrij Rogozin rekao je u septembru da je moguće da je rupa probušena dok je kapsula bila u proizvodnji ili dok je bila u orbiti. On nije direktno okrivio članove posade Međunarodne svemirske stanice, ali je njegova izjava izazvala određenu napetost između Roskosmosa i Nase.

Rogozin je u međuvremenu ublažio svoju izjavu i okrivio medije da iskrivljuju njegove reči.

Astronaut Prokopjev je odbacio ideju da su rupu mogli da izbuše astronauti i rekao „Ne treba da imate tako loše mišljenje o našoj posadi“.