"Kralj piramida" za N1: Nadam se najvažnijem otkriću posle Tutankamona

SciTech 09. dec 201816:31 > 16:39
Izvor: N1

Svetska zvezda, egiptolog Zahi Havas, posle svetskih metropola, svoja otkrića o blagu starog Egipta predstavlja i u Beogradu. Doktor Havas je predavanjima širom sveta, brojnim knjigama i dokumentarnim emisijama posvećenim staroj egipatskoj civilizaciji stekao reputaciju "kralja piramida". O najnovijim otkrićima koje kriju piramide, govorio je za N1

N1: Uoči dolaska u Srbiju, najavljeno je da ćete predstaviti otkrića koja će promeniti mnogo toga u našem poimanju starog Egipta. O kakvim otkrićima je reč?

„Znate da se često priča o grobovima graditelja piramida, dakle, dokaze da su to bili Egipćani, a ne robovi. Takođe, pronađeni su ostaci mumije kraljice Hačepsut, ili kako je Ramzes Treći ubijen. Ja sam to otkrio, i eto, to otkrivam ja ovde u Srbiji“.

N1: Možemo li da otkrijemo koji su bili uzroci smrti Ramzesa Trećeg?

„Ja ću vam reći sledeće: imali smo takozvanu zaveru harema, njegova druga žena je pokušala da ga ubije, a kaže se i da on nikada nije bio ubijen. Međutim, kada sam ispitivao njegovu mumiju, otkrio sam da mu je neko prišao s leđa i prerezao mu grkljan. Čak sam otkrio i mumiju njegovog sina, to je Anon Men I, čiji sam DNK pronašao i ustanovio da se radi o njegovom sinu koji je pokušao da ga ubije“.

N1: Legendarna priča najpoznatijih ljubavnika Kleopatre i Marka Antonija, taklođe je dobila epilog zahvaljujući Vašim istraživanjima. Pa kakav je kraj te priče?

„Mi tražimo Kleopatrinu grobnicu i Marka Antonija unutar jednog hrama kod Aleksandrije, 35 kilometara zapadno od Aleksandrije. Tamo ja kopam osam godina, i mislimo, a to nije moja teorija, već jedne dame iz Dominikanske Republike, Katrin Martinez, mi radimo zajedno da bismo to otkrili. Pronašli smo neke novčiće s likom Kleopatre, statuete, pronašli smo velika otkrića, ali još uvek nismo otrkrili njenu grobnicu. Ako to otkrijemo, to će biti jedno od najvećih otkrića na svetu“.

N1: Postoje li tajna vrata Velike piramide?

„Da, ja sam otkrio dvoja vrata u piramidi. Jedna u južnom kanalu, jedna u severnom, i nadamo se da će 2019. biti godina u kojoj će biti otkrivena tajna Velike piramide. Sada jedan francuski i jedan japanski tim koriste veoma sofisticirane tehnike u pokušaju da otkriju tajne piramida. I oni su nam rekli da iza glavnog ulaza u piramidu postoji jedna praznina i iznad Velike galerije postoji velika praznina u dužini od 30 metara, ali moramo da još radimo, jer unutar Velikih piramida puno je tih rupa, i moramo da budemo pažljivi kada kažemo tajne odaje, zato što je veoma opasno koristiti takve reči bez dokaza“.

N1: Pominjete korišćenje novih tehnologija, one se velikom brzinom razvijaju i napreduju, koliko je to važno upravo u ovim najnovijim otkrićima?

„To je jako važno, korišćenje tih mašina…Možemo da pravimo fotografije, možemo da slikamo mumije i ustanovimo kako je ta osoba umrla, sve informacije. Da povežemo DNK, da identifikujemo ljude. Ja sam pronašao pomoću DNK porodicu Tutankamona, skenirali smo sfingu, otkrili sve detalje o tome. Jedina stvar koja mi se ne sviđa što se tiče tih novih tehnologija je radarska tehnologija, radar ne pokazuje ništa. Radar je napravljen za druge stvari. Daću Vam jedan primer: Ja kada kopam u Dolini kraljeva i pokušavam da okrijem tajnu Agnes i Amona, ja tražim njenu grobnicu, a radar koji smo dobili iz Italije, pokazao mi je da postoji nalaz na pet metara ispod zemlje. Kopao sam i nisam pronašao ništa. Moramo da budemo pažljivi u korišćenju radara“.

N1: Kako pronaći potrebne finansije za istraživanja? Da li ključno finansiranje države?

„Ako mi verujete, ja sada kopam u istočnoj dolini, u potrazi za raznim grobnicama, uključujući Ramzesa Osmog. Sva moja iskopavanja u zapadnoj Dolini kraljeva je finansirao Diskaveri kanal. A sav moj rad u istočnoj dolini kraljeva finansira Histori kanal. Tako da sve moje iskopine finansiraju televizijske stanice, a ne država“.

N1: Šta je sledeći korak u istraživanjima?

„Ja se nadam uskoro, pre kraja ove godine da ćemo otkriti grobnicu u Dolini kraljeva. To će biti jedno od najvažnijih otkrića. I najvažnije. Jer se ništa nije desilo od otkrića Tutankamonove grobnice 1922. godine. Krećemo i drugi projekat u nameri da otkrijemo tajne kraljevskih mumija 19. i 20. dinastije“.

N1: Šta čini tako važnim otkriće te grobnice?

„Kada je otkrivena grobnica Tutankamona, to je bilo najvažnije, to je bila srž i srce koje je osvojilo maštu svih ljudi, svakog deteta na svetu. Ako otkrijem grobnicu njegove supruge, kraljice, to će potresti svet, zato što je to grobnica koja će biti otkrivena u Dolini kraljeva. Ljudi čekaju da se tako nešto pronađe. Jer, stari Egipat je u mašti sviju, piramide, mumije, sfinge, Tutankamon. Svako dete u Srbiji od osam godina će o tome znati da vam nešto kaže“.

N1: Izabrali ste Srbiju da predstavite najnovija otkrića. Zašto baš Srbija i da li sarađujete sa ovdašnjim istraživačima?

„Ne, ne radim sa srpskim stručnjacima, ali sam došao u Srbiju prošle godine da napravimo jednu egipatsku televizijsku emisiju. Pozvan sam i ove godine, na predavanje. Kada su me pozvali opet, pristao sam, jer je Srbija predivna zemlja, i Egipat voli Srbiju i Srbe“.

N1: Koliko je bilo teško sačuvati artefakte u vreme krize u Egiptu od pre nekoliko godina?

„Ja sam vratio 6.000 artefakta kada su tražili da se vrati iz Britanskog muzeja, Nefertiti iz Berlina, ja se nadam da će to biti vraćeno, ali kada je izbila revolucija, sve je to zaustavljeno. Sada sam član Komisije za povratak ukradenih artefakata i nadam se da ćemo vratiti bistu kraljice Nefertiti nazad u Egipat“.