Roboti će do 2025. obavljati više poslova nego ljudi

SciTech 17. sep 201807:29 > 07:30
Izvor: Shutterstock

Roboti će najkasnije do 2025. obavljati 52 odsto postojećih poslova, gotovo dvostruko više nego danas, pokazalo je istraživanje Svetskog ekonomskog foruma (WEF).

Istraživanje se bazira na anketi u kojoj su učestvovali direktori kadrovskih službi i ostali visoko rangirani čelnici niza kompanija iz celog sveta s učešćem u globalnom BDP-u od 70 odsto.

Prema njihovoj proceni „mašine će do 2025. godine obavljati više od polovine postojećih zadataka na radnom mestu dok ih danas obavljaju 29 odsto“, pokazuje WEF-ov izveštaj „Budućnost radnih mesta 2018“, objavljeno u ponedeljak.

Paralelno bi ljudi mogli da dobiju ‘nove uloge’, što će od njih zahtevati prekvalifikaciju kako bi držali korak sa „seizmičkim promenama“ u radu sa mašinama i kompjuterskim programima, procenjuju u WEF-u.

Brze promene mašina i algoritama, računarskih procesa usmerenih na rešavanje problema, „mogle bi da kreiraju 133 miliona novih uloga koje će zameniti 75 miliona izgledno ugašenih u razdoblju od danas do 2022. godine“, predviđaju u WEF-u.

Autori izveštaja predviđaju da će roboti brzo zameniti ljude u računovodstvu, upravljanju klijentima, te u industrijskom, poštanskom i sekretarskom sektoru.

Paralelno bi trebala da poraste potražnja za poslovima koji zahtevaju ‘ljudske veštine’, poput prodaje, marketinga i odnosa s klijentima, te elektronske trgovine i društvenih medija.

Veliki će izazov biti prekvalifikacija radnika, koji će biti pod pritiskom da usvoje nove veštine, posebno na području „kreativnosti, kritičnog mišljenja i uveravanja“, pokazalo je istraživanje.

Do 2022. godine posebno će snažna biti potreba za prekvalifikacijom radnika u aviosaobraćaju, sektoru putovanja i turizma, utvrdili su autori, ističući opšti trend kontinuiranog učenja i prilagođavanja.

Vladama pak savetuju da pripreme programe podrške za radnike i zajednice, ugrožene ‘značajnim promenama“ u kvalitetu i trajnosti novih poslova.