Počeo probni projekat čišćenja okeana od plastičnog otpada

SciTech 09. sep. 201819:53 > 19:58
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Lorin Eleni Gill

Brod koji za sobom vuče duge plastične cevi ispunjene vazduhom, čija je svrha da "počisti" okeane od plastičnog smeća, isplovio je iz San Franciska u probnu vožnju pre nego što nastavi plovidbu prema velikoj gomili otpada (GPGP) u Tihom okeanu, koja se prostire na gotovo milion kvadratnih kilometara.

Cilj ambicioznog projekta koji se odvija pod nadzorom holandske neprofitne organizacije „Ocean Cleanup“ je da u predstojećih pet godina isprazni polovinu GPGP-a (The Great Pacific Garbage Patch) ili oko 40.000 tona.

Okeanograf i autor projekta Loren Lebreton potvrdio je da se u gomili pacifičkog otpada nalazi oko 80.000 tona smeća.

„Nakon petogodišnjih priprema i obavljenih eksperimenata ovo je vrhunac naših napora“, rekao je 24-godišnji Bojan Slat, Holanđanin hrvatskog porekla koji je osmislio sistem za čišćenje. On je osnivač i direktor „Ocean Cleanup“-a.

On je rekao da će to biti prvi pokušaj čišćenja gomile smeća otkrivene 1997. u kojoj se prema procenama nalazi čak 1,8 triliona komada plastičnog otpada.

Većinom je reč o otpadu koji u more stiže iz reka, ali i ribarskoj i nautičkoj opremi poput delova mreža i užadi. Skupine smeća se, kaže Lebreton, tamo nakupljaju još od pedesetih godina prošlog veka.

Kako sistem funkcioniše?

Brod „Maersk Launcher“ za sobom vuče velike plutajuće cevi ispunjene vazduhom i duge oko 600 metara, koje čine najveću do sada napravljenu barijeru na moru nazvanu System 001.

Zmijolika barijera će se formirati u obliku potkovice i slobodno plutati nošena morskim strujama i vetrovima. Na cevi se u dubinu nastavlja pregrada duga oko tri metra pa će se otpad zadržavati unutar „potkovice“, a ribe i ostale morske životinje moći će nesmetano da plivaju okeanom.

Izvor : Tanjug/AP Photo/Lorin Eleni Gill

Pošto se otpad ‘zgusne’ u kompaktnu masu, po njega će stići brod koji će ga prikupiti i odvesti na reciklažu. Brodovi bi prikupljeni otpad trebalo da odvoze svakih šest do osam nedelja.

U svetska mora godišnje se baci osam miliona tona plastike

Plastični predmeti godišnje ubiju i do 100.000 kitova, delfina i foka, koji ih progutaju misleći da je hrana. U poslednje vreme pronalazi se i sve više uginulih ptica čiji su želuci ispunjeni plastikom.

Morska stvorenja i ptice često jedu odbačenu plastiku. Druga se zapetljaju u mreže iz kojih ne mogu pobeći pa se često uguše. Svake godine u svetska mora se baci oko osam miliona tona plastike.

„Želimo da se uverimo u to da sve ovo funkcioniše i da za nekoliko meseci ugledamo prve komade plastičnog otpada u luci, što će značiti da je tehnologija ispravna“, kazao je Slat za AFP.

Dodaje da će uspeh probne vožnje značiti da će se u dogledno vreme u čišćenje okeana moći da pošalje čitava flota sa šezdesetak sistema za čišćenje.