Tim Srbije na Olimpijskim igrama robotike u Meksiko Sitiju

SciTech 14. avg 201811:13 > 11:17
Izvor: Promo

Na predlog Internacionalnog FIRST Komiteta, učenice gimnazije "Kreativno pero" će zajedno sa učenicama srpske gimnazije "Nikola Tesla" iz Budimpešte predstavljati Srbiju tokom Olimpijskih igara u robotici koje se održavaju od 15.do 18. avgusta u Meksiko Sitiju.

Prošle godine je u ovom značajnom projektu učestvovalo više od 160 nacionalnih timova širom sveta. Svaki tim čini najviše pet učenika i jedan mentor, a našu zemlju će predstaviti Vladana Joksimović, Katarina Andrić, Nađa Marčetić, Teodora Grubanov i Anđela Preočanin, koje će se takmičiti između sebe, grupisane u dve alijanse od kojih se svaka sastoji iz tri reprezentacije.

Kroz rešavanje različitih zadataka takmičarskog tima učenici zajedno moraju da reše jedan od velikih problema današnjice – uticaj različitih izvora energije na životnu sredinu. 

Pred put u Meksiko Siti, intenzivan rad na sastavljanju i programiranju robota koji je u rastavljenom stanju stigao iz SAD-a, odvijao se pod vođstvom glavnog tehničkog mentora našeg tima i nastavnika informatike u ICT klubu, Vuka Vujovića, uz podršku koleginice Jelene Đurić.

Osnovni cilj ovog projekta je jačanje svesti o važnosti STEM karijere, kao dugoročne opcije za budućnost mladih ljudi i pružanje podrške interkulturalnoj saradnji i razmenama. STEM je kurikulum temeljen na ideji obrazovanja u četiri specifične discipline – nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika, kroz interdisciplinarni pristup.

Naime, umesto da se navedene četiri discipline istražuju zasebno i budu odvojeni predmeti, STEM ih integriše u jedinstvenu paradigmu učenja i istraživanja.