Stvari koje štete mobilnim telefonima, a stalno ih radimo

SciTech 12. avg. 201820:40 > 20:52
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Postoje stvari koje svojim mobilnim uređajima radimo svi, a zapravo su veoma štetne.

Verujemo da mu malo vode neće naškoditi

Čuvajte svoje uređaje od vode. Ako se ipak dogodi da upadnu u vodu, nemojte odmah posezati za pirinčem, najpre izvadite bateriju jer je ona najosetljivija, potom SIM i memorijske kartice.

Isto upozorenje važi i za područja i prostorije s visokim procentom vlage u vazduhu, kao što su saune, jer uređaj može povući vlagu, čak i ako su vodootporni.

Ne brinemo se o tome gde ga ostavljamo

U korpi bicikla ili nekom drugom mestu gde se stalno pomera i udara, nije dobro ostavljati mobilni. Već pogađate zašto – svi ti mali udarci štete vašem uređaju, a stanje postaje gore s vremenom i što više udaraca pretrpi. Stavite ga u džep ili torbu, čak i za vreme vožnje u automobilu.

Čekamo da se mobilni isprazni do kraja pre punjenja

Čuli ste da uređaje treba pustiti da se isprazne, pa ih tek onda napuniti? To pravilo je važilo za starije baterije, ali onima u novijim uređajima to neće škoditi. Istina je da baterije imaju određen vek trajanja koji se meri količinom punjenja, ali samo u postotcima. Idealno bi bilo bateriju držati na nivou od 20 do 80 posto, dakle, ne dopustiti da se isprazni ili napuni do kraja.

Isto tako, ako mobilni ostane duže na punjaču, to neće direktno naškoditi bateriji jer se ona ne može ‘prepuniti’.

Kupujemo jeftine punjače

Neki vlasnici smartfona kupuju jeftine zamenske punjače ili baterije iz raznih razloga, ali time čine štetu svom mobilnom telefonu. Takvi proizvodi često nisu sigurni, vek trajanja im je kraći i mogu prouzrokovati neželjene posledice kao što su opekotine, eksplozije ili požari. Budite oprezni i radije kupujte originalne uređaje. Koštaju više, ali se isplati.

Koristimo ‘ultra-brze’ punjače

Neki punjači mnogo obećavaju, čak i punjenje do 100 posto za vreme manje od jednog sata.

Ostavljamo zaštitnu masku na mobilnom telefonu

Maska može zadržavati toplotu, pa se uređaj i baterija mogu pregrejati, što dovodi do neželjenih, pa čak i opasnih posledica. Na tržištu je mnogo maski i ako proizvođač nije odobrio onu koju koristite, uvek je skinite s mobilnog telefona pri punjenju.

Ne sklanjamo mobilni sa sunca i vrućine

Visoke temperature su najgora stvar za litijum-ionske baterije kakve koriste pametni telefoni, a sunčeva svetlost nije dobra za ekran. Ako je mobilni duže izložen svetlosti, boje i kontrast ekrana mogu izbledeti. Najbolje bi bilo da mobilni uvek čuvate dalje od izvora jakog svetla i toplote, po mogućnosti na sobnoj temperaturi.

Isto je i sa hladnoćom. Na hladnijem vremenu bateriji treba više energije za rad, pa čuvajte mobilne telefone u unutrašnjim džepovima jakni ili u zaštitnim maskama.

Biramo pogrešne pozadine

Svetle pozadine, čak i statične fotografije, zahtevaju više energije za napajanje. Kako je upravo početni ekran mesto na koje najčešće bacimo pogled, on troši mnogo. Stoga zamenite svoju pozadinu nekom tamnijom i jedno punjenje će trajati duže.

Isto je i sa svetlinom ekrana. Kad god ste u mogućnosti, smanjite je na minimum.

Ne obaziremo se na vremensku prognozu

Većinu ljudi ne brine loše vreme i grmljavina, ali svim uređajima u domaćinstvu može naneti veliku štetu. Premda neki uređaji imaju delove koji ih čuvaju od visokog napona i udaraca groma, jako malo njih može preživeti te pojave.

Ne čistimo telefon dovoljno

Poznato je da mobilni telefoni ponekad sadrže više bakterija nego WC šolja, ali to ne mora biti slučaj s vašim uređajem. Ekran nikad nemojte čistiti sredstvom za stakla. Umesto toga koristite mekanu krpicu koja ne ostavlja svoje niti na ekranu, piše tportal.