Netaknuti delovi okeana brzo nestaju

SciTech 27. jul. 201813:04 > 13:22
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Netaknuti delovi okeana brzo nestaju i samo 13 odsto može se svrstati u područja istinske divljine, navodi se u australijskoj studiji.

U morsko-okeanskim oblastima, u kojima živi oko 40 odsto svetskog stanovništva i koje zavisi od morskih resursa, gotovo da i nema devičanskih morskih područja.

„Zapanjeni smo činjenicom kako je malo sačuvane morske divljine“, rekao je voditelj istraživanja Kendal Džons sa univerziteta u Kvinslendu. 

On podseća da mora i okeani pokrivaju 70 odsto površine Zemlje, a da je zaštićeno svega sedam odsto svih okeana zajedno, i da su ljudi ti koji značajno utiču na taj veliki ekosistem.

Studija je prva sistemska analiza globalnih područja morske divljine, definisanih kao područja koja su „većinom pošteđena ljudskog delovanja“, što je ključno za bioraznolikost.

„Područja iskonske divljine čuvari su vrlo bogate bio raznolikosti i endemskih vrsta i neka su od poslednjih utočišta na planeti za glavne predatore“, kazao je Džons.

Takođe je upozorio i na razorne posledice izlovljavanja.

„Zbog klimatskog zagrevanja, čak i u onim područjima koja su nekada bila zaštićena zahvaljujući ledu koji je bio prisutan, tokom cele godine, sada se može ribariti“, rekao je naučnik.