Inovacioni centar ETF – projekti za privredu, zdravstvo…

SciTech 12. jul. 201818:44 > 18:56
Podeli:
Izvor: N1

Šta krije Inovacioni centar Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, ko su ljudi koji rade na projektima i gde se njihove inovacije primenjuju? Tamo studenti, stručni saradnici i programeri razvijaju projekte koji se mogu primeniti u privredi, zdravstvu ili nastavi.

Igru „Voćkice i majmunče Kića“ odigralo je dete sa autizmom. „Kinect“ senzor je beležio pokrete koje je jedno dete pravilo, dok je bralo voće, a roditelji i lekari analizirali napredak i prilagođavali igru, kako bi se poboljšala njegova motorika.

„Ako su neki nivoi teški za dete, onda oni mogu da olakšaju neke delove igre. To je jako bitno, pošto su deca sa autizmom poprilično različita i onda je bitno da postoji način da se prilagodi igra pojedinačno za svako dete“, objasnio je Miloš Roglić, stručni saradnik Inovacionog centra Elektortehničkog fakulteta.

Prikaz imitacije majmunovih pokreta služi za poboljšanje socijalne interakcije. Miloš Roglić, koji je razvio softver, kaže da je atraktivan i za decu bez razvojnih smetnji, potpuno besplatan i svima dostupan.

Među projektima Inovacionog centra Elektrotehničkog fakulteta je i bežični senzorski sistem za analizu rehabilitacije kod moždanog udara, ali i modul senzora koji će se, prema najavama, primenjivati u Mercedes automobilima za praćenje budnosti i pospanosti vozača.

„Imamo pun potencijal da doprinesemo aktuelnim trendovima digitalizacije čitave prirede“, kaže dekan ETF Milo Tomašević.

„I ono što želimo da dalje uradimo je da kroz razvoj novih laboratorija omogućimo upravo najsavremenije projekte da se rade baš ovde“, rekla je direktrorka ICEF-a Milica Đurić Jović.

U tome će, obećano im je, imati podršku Vlade i resornog ministarstva.

„Potrebno nam je društvo i ekonomija koja se zasniva na znanju, na inovacijama, na mnogo većem investiranju, istraživanju i razvoju i mnogo većoj povezanosti nauke i privrede“, kaže premijerka Ana Brnabić.

„Već znate da smo najavili novi zakon o naučno-istraživačkoj delatnosti – inovacionoj i Fond za nauku koji se formira. Time će muke ovakvih centara nestati“, rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević.

A sve to, dodaju predstavnici vlasti, ne bi li se mladi i kreativni istraživači motivisali da ostanu i stvaraju u zemlji porekla.