Starbaks ukida plastične slamčice zbog zagađivanja okeana

SciTech 09. jul 201816:17 > 16:19
Podeli:
Izvor: Reuters/Mario Anzuoni

Najveći svetski lanac kafića Starbaks ukinuće plastične slamčice u svojim lokalima u roku od dve godine uz obrazloženje da predstavljaju ekološku pretnju okeanima.

Starbaks je time najveća kompanija za hranu i pića koja se odazvala sve glasnijim pozivima da se smanji zagađivanje plastičnim đubretom, medju kojima slamčice imaju istaknuto mesto.

Nedelju dana pošto je Sijetl, grad u kojem je osnovan Starbaks, zabranio plastične slamačice i pribor za hranu, ta kompanija je navela da će do 2020. godine koristiti samo slamčice napravljene od biorazgradivih materijala kao što je papir ili specijalne poklopce bez slamčica.

Starbaks već nudi alternativne slamčice u Sijetlu, preneo je AP.

Zabrana plastičnih slamčica se sve više razmatra u SAD. Stopama Sijetla mogli bi krenuti i Njujork i San Francisko. S druge strane, i veliki lanci počinju da razmišljaju kako da smanje zagađenje nerazgradivom plastikom.

Dankin donats je u februaru odlučio da od 2020. godine iz svojih lokala ukloni šolje od polisterinske pene.

Akcionari Mekdonalda u maju su odbili predlog kojim se traži izveštaj o plastičnim slamčicama. Kompanija je nedavno saopštila da će preći na papirne slamčice u Velikoj Britaniji i Irskoj do sledeće godine, a u pojedinim američkim restoranima ispituje alternativu za plastične slamčice. Do 2025. godine bi trebalo da za ambalaže koristi samo ekološki prihvatljive materijale.

Mada su plastične slamčice postale jedno od najistaknutijih pitanja u zaštiti životne sredine, one čine tek četiri odsto plastičnog đubreta po broju komada, a po masi i znatno manje. Slamčice daju oko 2.000 tona od skoro devet miliona tona plastičnog otpada koji u vodama širom sveta završe svake godine.