Na 162. godišnjicu Teslinog rođenja trka robota, izložbe…

SciTech 09. jul 201810:30 > 10:38
Izvor: Anadolija/Bojana Stojanović

Izložbom fotografija iz albuma Nikole Tesle, Robot maratonom, kao i drugim događajima u Beogradu će biti obeležena 162. godišnjica od rođenja velikog naučnika, čiji rođendan - 10. jul se obeležava i kao Dan nauke u Srbiji.

Da je Nikola Tesla već svima poznato ime, odnosno da je reč o čoveku koji je „izmislio 20. vek“, smatra vodič i demonstrator u Muzeju Nikole Tesle Vladimir Perić.

„Kada pogledamo neke od najznačajnijih pronalazaka, ako uzmemo u obzir indukcioni motor koji se nalazi u skoro svim uređajima, počevši od malih kućnih uređaja, pa do fabrika, pa preko samog sistema proizvodnje i distribucije struje, dalje prenos signala, wi-fi sistemi. Kada razmišljamo o tome, shvatamo da čitav način života kojim živimo danas je, da tako kažem, on izmislio i upravo zato ga još i zovu čovek koji je izmislio 20. vek“, objašnjava Perić.

On ističe da i kada su mladi ljudi u pitanju retko ko nije nekad čuo za Teslu, a ima i onih koji dolaze sa istetoviranim Teslinim imenom ili kalemom.

Kada je reč o samom muzeju, on je podeljen na dve celine – jednu u kojoj su neki od najznačajnijih pronalazaka naučnika, a koja je vrlo interaktivna, gde posetioci mogu da isprobaju njegove izume i druge u kojoj se nalaze njegove lične stvari, poput čizama, odela, rukopisa.

„Jedna celina predstavlja neke od najznačajnijih pronalazaka Nikole Tesle, kao što su već pomenuti indukcioni motor, Teslin kalem koji se nalazi iza nas i koji je obično najatraktivniji posetiocima i koji predstavlja taj nikad završeno istraživanje o bežičnom prenosu energije“, kaže Perić.

Takođe, ne manje značajan je brod na daljinsko upravljanje kojim je započeo čitavu revoluciju daljinskog i bežičnog prenosa signala.

„Dakle, to je deo koji kroz interakciju sa posetiocima predstavlja upravo upoznavanje sa najznačajnijim pronalascima, a tek kasnije posetioci prelaze u drugi deo gde ih očekuju lični predmeti Nikole Tesle, ostavština Nikole Tesle koju je njegov sestrić Sava Kosanović, prvi i najbliži rođak nakon smrti doneo u Beograd“, dodaje Perić.

Zbog velikih gužvi u Muzeju i kolona koje čekaju ispred kako bi obišle muzej, stiče se utisak da promocija nauke i dela ovog velikog naučnika nije neophodna, ali to ne znači da za 10. juli Muzej neće imati specijalne manifestacije kako bi posetiocima predstavili značaj rada Nikole Tesle, sa idejom da i oni koji nekim slučajem nisu čuli za Teslu, nauče nešto novo, a potom to znanje prenesu dalje svojim prijateljima, rođacima.

Izvor: Anadolija/Bojana Stojanović
Izvor: Anadolija/Bojana Stojanović
Izvor: Anadolija/Bojana Stojanović
Izvor: Anadolija/Bojana Stojanović
Izvor: Anadolija/Bojana Stojanović
Izvor: Anadolija/Filip Stecvanović
Izvor: Anadolija/Filip Stecvanović
Izvor: Anadolija/Filip Stecvanović
Izvor: Anadolija/Filip Stecvanović
Izvor: Anadolija/Filip Stecvanović
Izvor: Anadolija/Filip Stecvanović
Izvor: Anadolija/Filip Stecvanović
Izvor: Anadolija/Filip Stecvanović
Izvor: Anadolija/Filip Stecvanović

Besplatan ulaz u muzej na Teslin rođendan

U utorak, 10. jula, Muzej će raditi kao i inače – od 9.45 do 20 časova, sa razlikom što se ulaz neće naplaćivati.

„To je poklon povodom rođendana koji Muzej daje samim gostima i posetiocima“, navodi Perić.

Osim ovoga, u kuli Gardoš u Zemunu moći će da se vidi izložba fotografija iz Teslinih albuma.

„Pored toga imamo i jednu humanitarnu akciju gde ćemo u saradnji sa NURDOR-om i sa Global Sun Fondacijom da obiđemo teško obolelu decu da malo prikažemo šta je to Tesla radio na neki poseban način“, naglašava Perić.

Kako je reč, ne samo o godišnjici Teslinog rođenja, već i Danu nauke, Centar za promociju nauke, tradicionalno, osmu godinu, organizuje manifestacije povodom ovog datuma.

Ove godine, u utorak će biti održana dva događaja. Jedan u Rektoratu Univerziteta u Beogradu gde će biti dodeljena priznanja pojedincima i ustanovama čiji projekti su doprineli promociji, popularizaciji i unapređivanju nauke, ističe u razgovoru za Anadoliju Danijela Vučićević iz Centra za promociju nauke.

Osim dodele priznanja, u Naučnom klubu u Beogradu biće organizovana i trka robota, odnosno Robot maraton.

„Centar je pripremio svojih pet robota, a vi ćete moći da dođete, da oformite svoj tim, napravite najkreativnijeg, najlepšeg i najbržeg robota, a slobodni ste da ponesete i svog robota i da dođete da se uključite u trku od 14 do 20 časova“, objašnjava Vučićević.

Prema njenim rečima, ovi događaji zaista doprinose tome da nauka, ali i veliki naučnici poput Tesle budu sve poznatiji i popularniji, pogotovo među mladim ljudima, što potvrđuje i to da iz godine u godinu postoje sve bolji projekti i naučne ideje.