Stiže laser za uništavanje smeća u orbiti

SciTech 10. jun 201811:09 > 11:11
Podeli:
Izvor: NASA

Ruska Agencija za svemirska istraživanja "Roskosmos" planira da smeće u Zemljinoj nižoj orbiti uništi pomoću snažnog lasera visokog tri metra.

Ukoliko probe budu uspešne ovim metodom osiguraće se bezbednost daljih istraživanja svemira. Na razvoju ove tehnologije radila je „Korporacija za precizne sisteme“ koja je ogranak „Roskosmosa“.

U svom izvještaju ruskoj Akademiji nauka, kompanija je zatražila podršku za istraživanje i razvoj, i za eksperimentalni rad sa laserom koji može zrakom da uništi svemirski otpad.

Snažni laserski top bio bi postavljen na tri metra visok teleskop, čija je gradnja u toku. Teleskop koji je predviđen za posmatranje satelita i potencijalno opasnog svemirskog otpada, u slučaju odobrenja projekta, bio bi prerađen u veliki laser.

U izveštaju, u koji je uvid imala ruska novinska agencija „RIA Novosti“, navodi se da bi agregat stvarao energiju potrebnu za laser koji bi uništavao otpad sa svemirskih brodova ili ostale vrste smeća, poput izgubljene rukavice astronauta u nižoj Zemljinoj orbiti.

Prema pretpostavkama američke Agencije za svemirska istraživanja NASA u svemiru ima više od 500.000 komada otpada.

„Relativno mali deo orbitalnog smeća može naneti štetu letelicama i satelitima. Od oko 500.000 komada otpada, 20.000 je veće od lopte za bejzbol“, ističe se u upozorenju NASA.