Pitanja koja Apple postavlja kandidatima za posao

SciTech 18. maj. 201815:15 > 15:20
Podeli:
Izvor: REUTERS/Stephen Lam

Na razgovoru za posao u kompaniji Apple kandidati dobijaju vrlo neobična i pomalo zbunjujuća pitanja.

Apple je jedna od najprestižnijih kompanija na svetu, pa nije neobično to što mnogi priželjkuju posao baš pod tim krovom. A da bi se kandidati zaposlili, moraju posedovati znanja i veštine, ali i briljirati na razgovoru.

Kako piše Business Insider, Apple postavlja i tehnička pitanja koja postavljaju i drugi poslodavci na temelju prošlog radnog iskustva, ali i pitanja poput zagonetki koje mnoge ostavljaju zbunjenima.

Ovo su samo neka od tih pitanja:

– Imamo šoljicu vruće kafe i malo hladnog mleka iz frižidera, sobna temperatura je između ove dve. Kada treba da dodamo mleko u kafu kako bismo dobili najfiniju kafu?

– Koji biste superheroj želeli da budete i zašto?

– Objasnite šta je RAM petogodišnjaku.

– Nacrtajte unutrašnju arhitekturu iPhonea.

– Nabrojite pet načina merenja količine benzina u automobilu.

– Ako imate 2 jaja, i želite saznati koji je najviši sprat s kojeg možete ispustiti jaje bez da ga razbijete, kako biste to učinili? Šta je optimalno rešenje?

– Kako biste spustili cenu ove olovke?

– Koliko se dece rađa svaki dan?

– Imate 100 novčića koji su postavljeni ravno na sto, svaki s glavom i pismom, od kojih su 10 glava, 90 pisama, a ne možete osetiti, videti ili na bilo koji drugi način saznati koja je strana okrenuta prema gore. Podelite kovanice u dve grupe tako da u svakoj bude isti broj glava.

– Postoje tri kutije, jedna sadrži samo jabuke, jedna sadrži samo narandže, a jedna sadrži i jabuke i narandže. Kutije su pogrešno označene tako da nijedna oznaka ne prepoznaje stvarni sadržaj okvira koji označava. Bez gledanja u kutiju izvadite jedan komad voća. Gledajući voće, kako možete odmah označiti sve kutije pravilno?

– Imate posla s ljutitim klijentom koji je čekao pomoć 20 minuta i sad je nervozan. Tvrdi da će jednostavno preći na Best Buy ili Microsoft Store da dobije računar koji želi. Kako biste rešili situaciju?

– Jeste li pametni?

– Stavite čašu vode na ploču i počnite polako povećavati brzinu. Što se prvo dogodi – čaša će skliznuti, prevrnuće se ili će se voda izliti preko ivice?

– Opišite ponizno iskustvo.

– Izgledate prilično pozitivno, kakve stvari vas spuštaju?

– Ako dobijete posudu kovanica, izvadite jednu i okrenete je tri puta da dobijete određenu kombinaciju pismo-glava-glava, koje su šanse da ste izvukli baš takvu kombinaciju?

– Kako biste isprobali toster?

– Ako jednog dana odete na planinu, a sledećeg siđete, hoćete li se naći na istom mestu u isto doba dana, pod uslovom da krenete u isto vreme?

– 62-63 = 1; Promenite samo jedan element (cifru ili operaciju) da bi izjava bila istinita.

– Kako biste isplanirali putovanje za svoje kolege u Severnu Koreju, piše tportal.