Edukativni kamp Viminacijuma, mesto za nove Indijana Džounse

SciTech 21. apr 201811:56 > 12:00
Podeli:
Izvor: Printscreen

"Viminacium Avantura", zabavno-edukativni centar koji se gradi na prostoru najvećeg evropskog arheološkog parka Viminacijuma, otvara vrata letnjeg edukativnog kampa za decu i mlade uzrasta od 10 do 17 godina.

Ovaj kamp, čije je otvaranje planirano za jun, biće izgrađen kao replika rimskog vojnog logora iz prvog veka.

Vladimir Đumić, menadžer projekta rekao je da će replika izgledati kao rimski vojni logor, pronađen u Viminacijumu, koji je i sastavni deo kompleksa.

„Nekada je to bio dom sedme Klaudijeve legije, mi ćemo kroz repliku oživeti život legionara. U kampu ima deset baraka, koje predstavljaju indentičnu sliku kao i u legionarsko vreme“, rekao je.

On je objasnio da je cilj da se pomogne kroz jedan drugačiji pristup da se dođe do finansijskih sredstava za dalja iskopavanja, jer je do sada samo tri odsto od ovog grada otkriveno.

„Ovo nije sportski kamp, ali imaćemo antičke igre sa kojima mnoga deca nisu imala priliku nigde da se sretnu, radionice iz arheologije, za one kojima je to interesantno, otkrivaćemo nove Indijana Džounse, biće radionica iz bioantropologije, bavićemo se izviđačkim veštinama, crtanjem, slikanjem, mozaikom, biće radionica iz grnčarije, starih zanata“, rekao je Đumić.

Pogledajte snimak celog gostovanja: