Korisnici Fejsbuka nisu uplašeni za privatnost uprkos aferi

SciTech 14. apr. 201814:28 > 14:38
Podeli:
Izvor: REUTERS/Dado Ruvić

Uprkos velikom skandalu u vezi s privatnošću, korisnici ne samo da ne brišu profile sa ove mreže, već ni ne menjaju pravila privatnosti na toj mreži.

Stručnjaci za sigurnost nakon skandala s curenjem podataka korisnika Fejsbuka pozvali sve korisnike na proveru i uređivanje pravila  privatnosti kako bi bili sigurniji na ovoj mreži i zaštitili svoje podatke.

Većina običnih korisnika, čak i ako su njihovi podaci završili u rukama Kembridž Analitike ili nekih drugih kompanija koje nisu smele da imaju pristup tim podacima, nije uopšte reagovala na ove probleme jer nisu osetili nikakve direktne negativne posledice curenja tih podataka.

I ne samo da nisu obrisali profile s Fejsbuka, nego većina njih nije ni promenila pravila sigurnosti.

Nedavno je tako objavljeno kako je broj ljudi koji su izbrisali svoje profile zanemariv i da su kompanije, osim nekoliko izuzetaka, nastavile da koriste ovu mrežu i oglašavaju se na njoj kao i pre, piše Zimo.hr.

Zakerberg: Fejsbuk prikuplja podatke i o onima van mreže

Mark Zuckerberg, osnivač i vlasnik Fejsbuka, priznao je pred američkim zakonodavcima da ta kompanija prikuplja informacije i o osobama koje nisu registrovane kao korisnici te društvene mreže.

Iako se do sada sumnjalo na takav postupak, Fejsbuk nije priznao sve do sada, kad se našao u središtu svetske pažnje zbog skandala s Kembridž Analitikom.

Fejsbuk kreira baze podataka o ljudima koji ne koriste tu društvenu mrežu kako bi tačno znali koga da predlože novim korisnicima jednom kad odluče da se registruju i za razliku od podataka o korisnicima, ta baza nije javna, a upitno je brišu li se podaci iz nje, piše tportal.