Penzioneri od studenata uče da koriste Skajp, Fejsbuk, imejl

SciTech 13. apr 201809:59 > 10:14
Podeli:
Izvor: N1

Studenti Filozofskog fakulteta i FON-a našli su zajednički interes sa penzionerima, cilj je informatičko opismenjavanje.

Mirjana Vranković, korisnica usluga doma na Bežanijskoj Kosi, izjavila je u Novom danu TV N1 da za kurseve informatičke pismenosti vlada veliko interesovanje, da su veoma zadovoljni svojim učiteljima, i da se osećaju mladi sa njima.

Mirjana kaže da je rad na računaru nova pismenost, i da trenutno uči da koristi imejl, ali i da je jako zainteresovana za Fejsbuk.

“Planinarim i svoj planinarska društva ne mogu da obiđem sva, a mogu sa svima na akcije planinarske. Odgovara mi Fejsbuk da vidim ima li neka nova akcija i da im se pridružim”, objašnjava Mirjana.

Pored Fejsbuka, želi da nauči i da koristi Skajp. “Imam drugarice van Srbije, volela bih da sa njima kontaktiram i usmeno, a ne samo da pišemo pisma”, ističe ona.

Gošća Novog dana bila je i Nevena Nikolić, iz Kluba studenata andragogije, koja je objasnila da je inicijativa za projekat došla iz kabinete predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, i da predstavlja fenomenalno iskustvo i praksu za studente.

Kaže da se u radu najviše fokusiraju na potrebe samih penzionera, i da starija populacija shvata značaj povezivanja sa svetom putem interneta, kao i da se zbog digitalizacije sve više poslova obavlja putem interneta, poput izdavanja ličnih dokumenata.

Projekat se trenutno sprovodi u gerontološkim centrima koji imaju prostorije sa računarima i internetom, navodi Nevena.