Zakerberg: Ja sam osnovao Facebook, odgovoran sam

SciTech 09. apr. 201820:24 > 20:26
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP, J. Scott Applewhite

Izvršni direktor Fejsbuka Mark Zakerberg priznao je da je njegova kompanija bila prespora u reagovanju na rusko mešanje u američke izbore i izvinio se zbog skandala s privatnim podacima korisnika, koje su aplikacije prikupljale bez njihove saglasnosti.

„Ja sam osnovao Fejsbuk, ja upravljam njim i ja sam odgovoran za ono što se ovde dešava“, navodi se u izjavi koju je pročitao pred komitetom za energetiku i trgovinu Predstavničkog doma Kongresa.

On je rekao da to uključuje „lažne vesti, strano mešanje u izbore i govor mržnje, kao i privatnost razvojnih timova i podataka“.

Prema njegovim rečima, Fejsbuk je „idealistička i optimistična kompanija“, ali kompanija koja nije dobro shvatila svoju odgovornot, što j ocenio kao „veliku grešku“.

Zakerberg će sutra svedočiti pred nadzornim komitetom Senata, a danas se sastao s više kongresmena.

On je pozvan da se pojavi i pred Evropskim parlamentom, a odbijanje da to učini neki evroposlanici su ocenili kao „neprihvatljivo nepoštovanje“, piše Frans pres.

„Zakerbergovo odbijanje da se pojavi pred Evropskim parlamentom je neprihvatljivo nepoštovanje“, rekao je šef poslaničke grupe Evropske narodne partije Manfred Veber.

Prema Veberu, Zakerberg „ne bi trebalo da potceni kapacitet EP da sprovede korake protiv Fejsbuka i protiv njega kao šefa Fejsbuka“, i da EU ima mogućnost da toj kompaniji stvori velike probleme.

„Mora da nas poštuje. Treba da dodje i objasni pred EP kao što će to uraditi pred Kongresom SAD“, izjavio je Veber.

Skandal je izbio kada se saznalo da su privatni podaci miliona korisnika Fejsbuka na nepropisan način završili u rukama firme Kembridž analitika, koja ih je koristila u radu za predsedničku kampanju Donalda Trampa.