Otkrivena zvezda udaljena 9 milijardi svetlosnih godina

SciTech 03. apr 201811:02 > 11:08
Podeli:
Izvor: NASA, ESA, and P. Kelly/University of Minnesota/HANDOUT via REUTERS

Hubble, teleskop Američke agencije za istraživanje svemira (NASA), zabeležio je zvezdu devet milijardi svetlosnih godina udaljenu od Zemlje, prenosi agencija Anadolija.

Naučnici NASA su tokom istraživanja supernove primetili svetlo, za koje su naknadno ustanovili da je reč o zasebnoj zvezdi.

Ustanovljeno je da je reč o najudaljenijoj pojedinačnoj zvezdi ikad zabeleženoj. Obično je nemoguće zabeležiti zvezde udaljenije od 100 miliona svetlosnih godina, čak i korišćenjem najjačih teleskopa.

Naučnici ističu kako je moguće videti vrlo udaljene galaksije i supernove, ali otkriće izlovane zvezde na toj udaljenosti je jedinstveno.

Naučni tim je predvodio Patrik Keli, astronom s Univerziteta u Minesoti.

„Možete videti pojedinačne galaksije, ali ova zvezda je barem 100 puta udaljenija od sledeće pojedinačne zvijezde koju možemo analizirati“, kazao je Kelly.

Ovaj plavi superdiv nazvan je „Ikar“, po istoimenom liku iz grčke mitologije čija su se, prema legendi, krila otopila, jer se previše približio Suncu.

Keli je dodao kako su zvezdu primetili prilikom istraživanja supernove koju je otkrio 2014. godine.

Pretpostavlja se da će modernije opremljeni teleskop James Webb, koji bi u svemir trebalo da bude poslat 2020. godine, omogućiti detaljnije istraživanje zvezda na toj udaljenosti.

Teleskop Hubble je projekt nastao saradnjom NASA s Evropskom svemirskom agencijom, a lansiran je 1990. godine.