Facebook ispravlja greške, olakšava nam zaštitu privatnosti

SciTech 28. mar. 201814:55 > 14:59
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Facebook će korisnicima dati veću kontrolu nad njihovom privatnošću tako što će olakšati upravljanje informacijama i redizajnirati stranicu s podešavanjima, objavila je ta društvena mreža nakon kritika u vezi sa korišćenjem podataka o korisnicima u političkim kampanjama.

Kompanija je otkrila da će u narednim nedeljama izmeniti uslove korišćenja i pravila o podacima, kako bi se bolje razjasnilo koje informacije prikuplja i kako ih koristi.

Facebook je meta kritika otkad je suosnivač kompanije Cambridge Analytica, koja se bavi obradom podataka, otkrio prikrivenom novinaru da su informacije o oko 50 miliona korisnika Facebooka preuzete bez njihovog pristanka i potom korišćene u kampanjama na američkim i britanskim izborima.

Deonice kompanije su od 16. marta pale za gotovo 18 odsto, odnosno oko 100 milijardi dolara. Tog dana je Facebook priznao da su podaci korisnika došli u ruke Cambridge Analytice.

Glasno i jasno smo čuli da su podešavanja privatnosti i drugi važni alati teški za pronalaženje i da moramo da učinimo više kako bi ljudi bili informisani”, saopštile su Erin Egan, čelnica Facebooka za privatnost, i njena savetnica Ešli Beriner.

Osim što će redizajnirati podešavanja na mobilnim uređajima, Facebook će stvoriti i nove prečice kojima će korisnici moći bolje da zaštitite svoje račune i da kontrolišu privatne informacije. Njima će se omogućiti da korisnici pregledaju i brišu podatke koje su delili, uključujući objave i upise u pretragama.

Korisnici će moći i da skinu podatke koje su podelili s Facebookom, uključujući fotografije, kontakte i objave.