Vedral: Fizika je način života

SciTech 23. mar. 201809:32 > 09:36
Podeli:
Izvor: N1

Fizika nije profesija gde radite od 9 do 5 i idete kući, fizika je način života, ocenio je, gostujući u Novom danu, profesor na Univerzitetu Oksford Vlatko Vedral, jedan od najpoznatijih kvantnih fizičara današnjice.

Vedral kaže da se u fiziku zaljubio na Imperijal koledžu u Londonu, na koji je otšao posle završene Matematičke gimnazije.

„Bilo je to fantastično iskustvo. Meni su predstavili Imperijal kao mesto gde već imaju pet Nobelovaca iz fizike, a to me je inspirisalo“, kaže gost Novog dana.

Kaže da je držao razna predavanja o kvantnoj fizici i van Oksforda.

„U kvantnoj fizici je najteže shvatiti da svaka čestica, a pričamo o atomima, fotonima i molekulima, može da se nalazi na dva mesta u isto vreme. Na tome se bazira cela kvantna fizika“, kaže on.

Dodaje da smatraju da je kvantna fizika tačna, do momenta kada se izvrši neki eksperiment koji će da je pobije.

Ističe da je fizika mačin života, da nije profesija gde radite od 9 do 5 i idete kući.

Govoreći o projektu kvantne muzike, kaže da često radi sa umetnicima koje zanima kvantna fizika, ali da se to većinom svodi na vizuelne stvari.

„Meni je bilo inetresantno da li kroz zvuk možemo bolje da dočaramo kvantnu fiziku nego čulima vida. U kvantnoj fizici se sve svodi na kvantna polja. Vibracije kvantnih polja mi smatramo česticama, kao da je svaka žica gitare različito polje u kvantnoj fizici“, kaže Vedral.

Kaže da su zakoni fizike negativni, te da češće govore šta ne može da se uradi, recimo „ne može se putovati brže od svetlosti“.

Pogledajte celo gostovanje u Novom danu: