Građani tuže Facebook, zaposleni brane kompaniju

SciTech 22. mar. 201818:31 > 18:37
Podeli:
Izvor: Screenshot

Vlasnik Facebooka Mark Zakerberg je prekinuo dugo ćutanje, izrazio žaljenje i priznao greške posle višednevne polemike oko nedozvoljene upotrebe ličnih podataka miliona korisnika te društvene mreže što je učinila britanska firma Kembridž analitika. Nepoverenje investitora je ostalo i akcije Fejsbuka su izgubile novi jedan i po procenat vrednosti.

Osnivač Facebooka je u ekskluzivnom intervjuu za CNN obećao da će kompanija preduzeti sve mere da bi zaštitila podatke o korisnicima. Zakerberg je izrazio i spremnost, da ukoliko bude pozvan, svedoči pred Kongresom SAD, ali i da učestvuje u pisanju nove regulacije ponašanja.

„To je bila velika povreda poverenja i zaista mi je žao što se to dogodilo“, rekao je.

Ipak, Zakerberg nije potvrdio da je bio upoznat lično sa zloupotrebom podataka 50 miliona korisnika.

„Mi imamo osnovnu odgovornost da zaštitimo podatke ljudi, i ako to ne možemo učiniti, onda ne zaslužujemo da imamo priliku da služimo ljudima“, rekao je Zakerberg.

Britanski ministar kulture Met Hakok izjavio je da obećanje vlasnika Fejsbuka Marka Zakerberga da će promeniti tu društvenu mrežu posle skandala povezanog sa britanskom firmom Kembridž analitika nije dovoljno.

Hakok je rekao da parlament i društvo treba da donesu pravila o privatnosti i inovacijama, a ne jedna kompanija.

„Događaji u vezi sa zloupotrebom podataka sa Facebooka u SAD su veliki skandal. Tražim objašnjenje da li je došlo do zloupotrebe podataka korinika Fejsbuka u Nemačkoj“, rekla je Katarina Barli, nemačka ministarka pravde.

Advokatske kancelarije u Americi objavile su da su podnele grupne tužbe u ime građana i akcionara Fejsbuka, a pokrenuta je kampanja da korisnici treba da prestanu da koriste Facebook. Zaposleni u sedištu Facebooka brane kompaniju u kojoj rade.

„Mislim da je sve prilično sigurno. Na Facebooku možete da podesite nivo privatnosti, ako mislite da ste ugroženi“, kažu.

Policija je u Londonu evakuisala zgradu kompanije „Kembridž analitika“, zbog sumnjivog paketa, pronađenog u blizini. Ispostavilo se da je ova uzbuna bila lažna.