Facebook šokiran zbog afere sa podacima, Niks suspendovan

SciTech 20. mar. 201823:06 > 23:07
Podeli:
Izvor: Reuters/Toby Melville

Društvena mreža Fejsbuk saopštila je danas da su "skandalizovani što su prevareni" upotrebom podataka svojih korisnika od strane kompanije Kembridž Analitika navodeći da "razumeju ozbiljnost problema".

Fejsbuk je u saopštenju naveo da je kompanija odlučna da strogo primeni svoju politiku da zaštiti privatne informacije i da „preduzima sve raspoložive mere da se to efikasno sprovede“.

Portparol Fejsbuka rekao je da rukovodioci grupe neumorno rade na tome da dodju do svih podataka i da preduzmu potrebne mere jer razumeju značaj problema.

Kembridž Analitika je optužena da je ilegalno došla do podataka korisnika Fejsbuka. Ta kompanija koji ima kancelarije u Velikoj Britaniji i SAD optužena je da je nedozvoljeno koristila lične podatke više od 50 miliona korisnika Fejsbuka bez njihove saglasnosti, da bi pomogla Donaldu Trampu da pobedi na predsedničkim izborima u SAD 2016.

Suspendovan direktor Kembridž Analitike

Upravni odbor kompanije Kembridž analitika saopštio je prethodno večeras da je suspendovao direktora Aleksandera Niksa do okončanja potpune nezavisne istrage njegovih poteza.

Odluka Odbora usledila je pošto je Niks prikrivenom novinaru britanske televizije Čenel 4 (Channel 4) govorio o raznim neprikladnim uslugama koje je firma pružala svojim klijentima i posle drugih optužbi na račun kompanije, navodi Asošiejted pres.

Evropski parlament i parlament Velike Britanije pozvali su danas osnivača i direktora Fejsbuka Marka Zakerberga da pruži objašnjenje o korišćenju ličnih podataka korisnika te društvene mreže od kompanije Kembridž analitika.

 Poziv Zakerbergu usledio je pošto je nekadašnji radnik Kembridž analitike Kristofer Vajli izjavio da je ta kompanija nedozvoljeno koristila lične podatke više od 50 miliona korisnika Fejsbuka bez njihove saglasnosti, da bi pomogla Donaldu Trampu da pobedi na predsedničkim izborima u SAD 2016.

Kembridž analitika, čije je sedište u Londonu, negira te optužbe.

Britanski Čenel 4 je objavio razgovor svog novinara i Niksa koji je rekao da bi njegova kompanija mogla da koristi nekonvencionalne metode da klijentima organizuje uspešne političke kampanje.

Niks je rekao da bi Kembridž analitika mogla „da pošalje neke devojke“ u kuću protivničkog kandidata, sugerišući da su devojke iz Ukrajine prelepe i efikasne u toj ulozi.

Naveo je i da bi kompanija mogla da „ponudi veliku količinu novca“ rivalskom kandidatu i da to snimi i potom objavi na internetu da bi ga prikazala kao korumpiranog.

Niks je u saopštenju na sajtu Kembridž analitike naveo da iskreno žali zbog tih izjava i izvinio se zaposlenima.

„Svestan sam kako ovo izgleda, ali to prosto nije tako. Moram nedvosmisleno da kažem da Kembridž analitika ne učestvuje u zamkama, podmićivanju i navlačenju, niti koristi netačan materijal u bilo koju svrhu“.

U saopštenju UO, objavljenom na sajtu Kembridž analitike, navodi se da ti Niksovi komentari „ne predstavljaju vrednosti niti operacije kompanije“ i da „njegova suspenzija odražava ozbiljnost“ kojom se firma odnosi prema kršenju pravila.

Suspenzija Niksa stupa na snagu odmah, naveo je UO.