Vatikan kritikuje kloniranje majmuna

SciTech 25. jan 201820:29 > 20:34
Izvor: China Daily via REUTERS

Vatikan je kritikovao kineske naučnike koji su klonirali dva majmuna, prenela je italijanska agencija Ansa.

„Nije dobro sve što je moguće“, rekao je predsednik Papske akademije za život Vinćenco Palja.

Mediji su ranije objavili da su naučnici prvi put uspeli da stvore zdrave majmune tehnikom kloniranja kojom je nastala ovca Doli, čime je učinjen važan korak ka mogućnosti kloniranja ljudi.

„Uvek moramo da razmatramo uticaj naših intervencija na ekosistem i odmerimo rizik pravljenja grešaka u upravljanju novim praktičnim znanjima koja bi u budućnosti mogla da nas dovedu do intervencija na ljudskom telu“, rekao je Palja.

Predsednik italijanske Biskupske konferencije (CEI), Anđelo Banjasko rekao je da taj slučaj kloniranja „još jednom potvrđuje volju za posedovanje moći ili maniju svemoći koja raste“, prenela je Ansa.

„Pitam se da li to zaista vodi do rešenja. Pre mislim da je postignuti rezultat samoafirmacija“, rekao je Banjasko.

Od rođenja ovce Doli 1996. naučnici su klonirali više od 20 vrsta sisara, uključujući pse, mačke, svinje, krave i konje – ponije, istim metodom su stvorili i ljudske embrione, ali do sada nisu uspeli da na taj način naprave bebe u kategoriji primata, kojoj pripadaju majmuni i ljudi.

Naučnik Muming Po iz Kineske akademije nauka u Šangaju rekao je da je „prepreka kloniranju primata sada prevaziđena“.

Po i njegove kolege su u jučerašnjem broju američkog časopisa Sel (Cell, što znači Ćelija) objavili da su su uspešno stvorili dve bebe majmunice. One su stare sedam i osam nedelja, a zovu se Čung Čung i Hua Hua.