Moskva odahnula, uspostavljena kontrola nad satelitom Angole

SciTech 29. dec 201723:15 > 23:15
Podeli:
Izvor: NASA

Ruski stručnjaci za svemir uspeli su da povrate kontrolu nad prvim satelitom Angole, lansiranim ranije ove nedelje, saopštili su zvaničnici.

Satelit koji su Rusi napravili s uspehom je ušao u orbitu posle lansiranja u utorak s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu, ali stručnjaci prvobitno nisu uspeli da uspostave kontakt s njim, navodi Asošiejted pres.

Državna kompanija koja je izradila satelit „AngoSat 1“ saopštila je da su njeni inženjeri konačno uspostavili komunikaciju s letelicom i primili podatke koji ukazuju da svi njeni sistemi ispravno rade.

Zamenik premijera Rusije Dmitrij Rogozin, zadužen za nadgledanje ruskih svemirskih programa, s olakšanjem je dočekao današnju vest, pošto su korupcijski skandali u vezi s izgradnjom kosmodroma Vostočni i nedavni neuspesi u ruskoj svemirskoj industriji povećali pritisak na njega.

Rogozin je čestitao ambasadoru Angole u Rusiji na lansiranju satelita i naveo da dve zemlje treba da prodube saradnju.

Problem sa satelitom Angole usledio je posle nestanka satelita sa novog kosmodroma Vostočni, koje je skrenulo pažnju na probleme ruske svemirske industrije.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je juče da nadležni organi ispituju nedavne neuspehe u ruskoj svemirskoj industriji, uključujući i nestanak tog satelita lansiranog 28. novembra sa novog kosmodroma Vostočni, na ruskom Dalekom istoku.

Izgradnjom kosmodroma Vostočni, koji bi trebalo da bude završen sledeće godine, Rusija želi da smanji zavisnost Rusije od kosmodroma Bajkonur, koji je Moskva iznajmila od Kazahstana do 2050. godine. Bajkonur, izgrađen u bivšem Sovjetskom Savezu krajem ’50-ih godina, do sada je bio glavni ruski svemirski centar.