Android prati kretanje korisnika iako je opcija isključena

SciTech 05. dec 201710:46 > 13:21
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP/Manu Fernandez

Većina korisnika mobilnih telefona koji rade na Android platformi deljenje lokacije isključuju zbog privatnosti, ali i zbog toga što tako štede bateriju uređaja.

Ali opcija Location Share se aktivira sama od sebe – što je pokazalo istraživanje Quartz tima, što je naposletku priznao i Google.

Deljenje lokacije sakuplja informacije o kretanju korisnika – i šalje ih u Google centralu. Ova neprijatnost za korisnike aktivna je od 2017. godine, od kada je uključeno registrovanje korisnika na mrežne bazne stanice, javlja Mobit.

Prati se kretanje korisnika i telefona, a u Googleu su kazali da Cell ID kodovi koje telefon razmenjuje sa baznom stanicom omogućavaju da se ubrza isporuka na Android uređajima.

Quartz-ovo istraživanje otkrilo je da svi moderni telefoni šalju podatke Googleu, čak i oni bez SIM kartice, ili resetovani na fabirčka podešavanja. Razmena Cell ID podataka počinje onog momenta kada se mobilni prikači na mrežu ili Wi-Fi.

GSM Arena navodi da Google nije zloupotrebio podatke ni na koji način, Cell ID će biti isključen – a podaci enkriptovani.

I pored objašnjenja i obećanja da će prestati da koristi „Cell ID“ opciju, nije prijatno znati da Google sakuplja podatke o kretanju korisnika čak i u slučajevima kad to korisnik eksplicitno naglasi da ne želi, navodi Balkan Android.