Erbas, Rols-Rojs i Simens rade na hibridnom putničkom avionu

SciTech 28. nov 201714:14 > 29. nov 2017 20:53
Izvor: Morgue File (Ilustracija)

Kompanije Erbas, Simens i Rols Rojs udružile su se u projektu pravljenja hibridnog putničkog aviona koji bi koristio jedan električni turbomlazni motor pored tri konvencionalna na kerozin.

Taj avion bi bio rezultat napora da se razvije i demonstrira tehnologija koja u budućnosti može pomoći ograničenju emisija ugljen-dioksida iz avionskog saobraćaja i smanjenju zavisnosti od fosilnih goriva.

Tri kompanije su danas saopštile da im je cilj da naprave aviona „E-Fan X“ do 2020. godine.

Avion bi bio zasnovan na postojećem modelu „BAe 146“ s četiri motora koji leti na regionalnim linijama. Hibridna verzija bi stvarala električnu energiju preko turbine u avionu. Ta energija bi se koristila za pokretanje eltričnog turbomlaznog motora.

Ako bi se sistem pokazao uspešnim, mogao bi biti dodat još jedan električni motor, navele su kompanije.

U saopštenju se navodi da će proizvodjač aviona Erbas biti zadužen za pravljenje aviona kao funkcionale celine, s kontrolnim sistemem i kontrolama leta. Proizvodjač motora Rols-Rols trebalo bi da napravi generator, a Simens električni motor od dva megavata.

Kompanije su navele da imaju u vidu dugoročni cilj Evropske unije za smanjenje emisija ugljen-dioksida u avijaciji za 60 odsto, kao i ispunjenje ograničenja u buci i zagadjenju koji se ne mogu ostvariti postojećom tehnologijom.

Postoje i drugi projekti za hibridne ili električne avione. Kompanija Zunum aero iz SAD je saopštila da radi na električnom avionu s 12 sedišta za lokalne letove.