You Tube uklanja sve video sadržaje ekstremista

SciTech 14. nov 201710:17 > 10:36
Izvor: REUTERS/Lucy Nicholson

Google je proteklih meseci počeo da uklanja s YouTube-a sve ekstremističke video sadržaje, objavila je ta kompanija, što predstavlja značajni odmak od dosadašnje politike kompanija koje vode društvene mreže, a posledica su sve snažnijeg pritiska vlada.

Novom politikom obuhvaćeni su video sadržaji u kojima se prikazuju pojedinci i grupe koje su SAD ili britanska vlada proglasile terorističkima, a u njima nema nasilja i govora mržnje koji je već ranije zabranjen na You Tube-u.

Predstavnik YouTube-a, koji zbog sigurnosti nije želio da bude imenovan, potvrdio je da se radi o novoj politici kompanije ali nije želeo da odgovori kada je počela da se primjenjuje.

YouTube je od ranije poznatim teroristima zabranio stavljanje video sadržaja, a novom politikom želi da obuhvati i druge militante koji bi pokušali da učine isto.

Među uklonjenim snimcima su stotine videa ubijenog Anvara al-Avlakija, koji je regrutovao nove pripadnike al Kaide svojim predavanjima o istoriji islama. Radi se o snimcima predavanja nastalih mnogo pre nego što je počeo da poziva na nasilje protiv SAD.

Vlade i organizacije za zaštitu ljudskih prava godinama vrše pritisak na YouTube da ukloni sve sadržaje povezane s ekstremistima jer smatraju da takva propaganda radikalizuje gledaoce i doprinosi smrtonosnim terorističkim napadima.

EU i SAD ove su godine zapretili posledicama kompanija koje ne reaguju, a Nemačka je u junu usvojila zakon koji predviđa novčane kazne za društvene mreže koje odmah ne uklone govor mržnje i koje se kreću do 50 milona evra.

Do sada je You Tube zastupao stav da je dovoljno huškačke ekstremističke video sadržaje označiti upozorenjima i onemogućiti njihovo povezivanje s reklamama kako ne bi mogli da stvaraju prihode autorima snimaka.