Pas robot Aibo, namenjen da pomogne usamljenim ljudima

SciTech 05. nov 201717:56 > 19:31
Podeli:
Izvor: AFP/Kazuhiro Nogi

Svi oni koji imaju psa, verovatno će pomisliti da bilo kakav skup elektromotora, baterija i žica ne može da nadomesti to biće koje se umiljava, laje i raduje svom vlasniku. Ipak, u Japanu, gde ubrzano smišljaju robotsku varijantu svega što je živo, veruju i da postoji tržište za kućne ljubimce.

Najnoviji japanski proizvod namenjen je usamljenim osobama.

AIBO, na japanskom, ljubav ili privrženost, kućni je ljubimac za 21. vek. Čovekov najbolji prijatelj, pas, u Japanu u elektronskom obliku. Iako je prvi put predstavljen pre gotovo 20 godina, ovaj AIBO je nova, poboljšana verzija.

„Bili smo sigurni da je robot koji omogućava iskustvo povezivanja s ljudima i ljubav upravo ono što pokazuje misiju kompanije Soni, pa smo shodno tome započeli s ovim projektom pre godinu i po dana“, kaže Kazuo Hirai, direktor Sonija.

Ovaj robot, ljubimac u svom telu ima čak 22 motora, koji mu pomažu da hoda, da se raduje i maše repom, a uz pomoć dve kamere prepoznaje svog vlasnika kao i njegove naredbe. O njemu je moguće brinuti se i putem aplikacije za pametne telefone.

„Podstaknut znatiželjom, svakodnevno će uživati dok raste sa svojim partnerom“, dodaje Hirai.

Ipak, i najzagriženiji ljubitelji robotike znaju da je osećanja teško kompjuterski izraziti… Pa tako, uprkos činjenici da je za oko 1500 evra moguće kupiti elektroničkog psa, i dalje se niko ne raduje povratku vlasnika kući, kao njegov živi, čupavi i umiljati ljubimac.