Moskovska heroina – pre 60 godina Lajka je poletela u svemir

SciTech 03. nov 201711:18 > 11:25
Podeli:
Izvor: AFP/TASS

Mesec dana po lansiranju u orbitu prvog veštačkog satelita, Sovjetski Savez je 3. novembra 1957. u svemir poslao drugi Sputnjik, ovog puta sa posadom. U svemir je odletela Lajka, moskovski pas lutalica. Uginula je nekoliko sati po lansiranju.

Za tadašnjeg sovjetskog lidera Nikitu Hruščova cilj je bio pokazati nadmoć SSSR u odnosu na SAD, par dana pre proslave 40 godina Oktobarske revolucije. 

„Devet krugova oko Zemlje su Lajku učinili prvim kosmonautom planete, žrtvovanim u ime uspeha budućih svemirskih misija“, rekla je za Frans pres Adilija Kotovskaja, biolog i deo ekipe naučnika koji su trenirali pse za odlazak u orbitu. 

Kotovskaja (90), danas načelnica laboratorije pri moskovskom Institutu za medicinsko-biološke probleme, ponosna je na svoj doprinos. Prema njenim rečima, psi su bili slati na suborbitalne visine na po par minuta „da bi se ustanovilo da li je moguće živeti u bestežinskom stanju“. 

„Nakon toga je bilo neophodno poslati jednog u svemir“, kaže naučnica. 

Da bi se navikli na let u maloj kapsuli pod pritiskom, psi su bili stavljani u sve manje i manje kaveze, prolazili simulacije ubrzanja rakete, izlagani zvucima unutrašnjosti svemirskog broda i hranjeni „svemirskom hranom“ u formi gela.

Lajka je, kao i drugi psi „kandidati“, pokupljena s moskovskih ulica. Kotovskaja kaže da su birali ženke i lutalice koje su morale biti fotogenične. Imena su dobijale prema svojim osobinama. Lajka je izabrana između pet ili šest kandidata zbog snalažljivosti, mirne prirode i pomalo ispitivačkog pogleda. 

„Znali smo da će ona uginuti tokom leta, u to vreme nije bilo načina da je vratimo. Otišla sam da je posetim, zamolila je da nam oprosti i plakala sam dok sam je poslednji put mazila“, priča Kotovskaja. Dan kasnije, Lajka je krenula na put bez povratka. 

Ona navodi da lansiranje sa kazahstanskog kosmodroma „nije nagoveštavalo ništa loše“. Lajkin srčani ritam se značajno ubrzao tokom poletanja, ali se u naredna tri sata vratio u normalu. Ipak, posle devetog kruga oko Zemlje, temperatura u kapsuli je počela da raste i prešla 40 stepeni zbog nedostatka prikladne zaštite od solarne radijacije. 

Iako je bilo očekivano da ostane živa osam do deset dana, Lajka je uginula od vrućine i dehidracije posle samo nekoliko sati. Sovjetski radio je uprkos tome nastavio da izveštava o „dobrom zdravlju“ Lajke, koja je postala planetarna heroina. 

Prema zvaničnoj verziji koje se Moskva dugo država, Lajka je uginula od otrova stavljenog u hranu da ne bi izgorela prilikom ponovnog ulaska kapsule u atmosferu. Sam Sputnjik se raspao u atmosferi 14. aprila 1958, iznad Antila. Lajka je tada već mesecima bila mrtva. 

Svemirsko putovanje Belke i Strelke, prvih pasa koji su se vratili iz svemira 19. avgusta 1960, otvorilo je put Juriju Gagarinu koji je 12. aprila 1961. postao prvi čovek u svemiru.