Čuveni proizvođač igračaka odustao od robota "dadilje"

SciTech 06. okt. 201721:47 > 23:15
Podeli:
Izvor: YouTube

Američki proizvođač igračaka Mattel, iz čije "kuhinje" dolazi čuvena Barbika, odlučio je da odustane od puštanja na tržište svoje verzije "dadilje", koju pokreće veštačka inteligencija, zbog brige o privatnosti i drugim mogućim komplikacijama.

Kako prenosi BBC, protivnici ove „pametne igračke“ rekli su da se veštačka inteligencija ne sme koristiti umesto stvarnog roditeljstva, čak iako bi to bilo samo na kratko.

Kompanija je najavila u januaru uređaj za koji je rekla da će pevati uspavanke i pričati priče za laku noć.

Mattel je saopštio da uređaj više nije deo njihove strategije.

Američka kompanija je napravila uređaj nazvan „Aristotel“ i najavila ga kao veliki skok u tehnologiji i roditeljstvu.

„Aristotel je dizajniran s posebnom svrhom i misijom: da pomogne roditeljima i da koristi najnapredniju tehnologiju koja koristi veštačku inteligenciju kako bi im olakšala da zaštite, razviju i neguju najvrednije u svom domu – svoju decu“, rečeno je ranije iz kompanije.

Uređaj je kombinovao kućnu asistenciju i malu kameru koja je radila kao vizuelni bebi monitor.

Među karakteristikama, „Aristotel“ bi mogao da automatski „preuredi ili traži popuste ili kupone za potrošne materijale za bebe, formule i druge bebi proizvode kada otkrije da će vam se zalihe tih proizvoda uskoro potrošiti“.

U julu je Mattel zamenio svog glavnog šefa za tehnologiju i na to mesto postavio drugog, koji je verovatno pregledao „Aristotela“ i odlučio da ga ne pusti na tržište.

Mattel je bio pod pritiskom da povuče proizvod. Jedna američka organizacija saopštila je: „Aristotel nije dadilja, to je uljez. Dečije spavaće sobe moraju biti oslobođene od ‘njuškanja’ velikih korporacija“.

Američki političari su takođe izrazili zabrinutost zbog podataka koje uređaj prikuplja i tražili su više detalja o tome kako će oni biti skladišteni ili deljeni.

Pametni uređaji dizajnirani za decu sve više izazivaju razloge za zabrinutost zbog još nepoznatih efekata koje takve tehnologije mogu imati na emocionalni razvoj dece.

Još jedan proizvod Mattela, pričajuća Barbi lutka, koja pamti detalje razgovora, bila je loša primljena kada je objavljeno da je izbačena na tržište početkom prošle godine.