Ispod ledene kore otkriven 91 vulkan

SciTech 13. avg. 201721:53 > 21:54
Podeli:
Izvor: Reuters/Alister Doyle

Naučnici Univerziteta Edinburg otkrili su najveće vulkansko područje na Zemlji, 91 vulkan, koje se nalazi dva kilometra ispod površine ledene kore koja pokriva zapadni Antarktik.

Oni su koristili radar koji „vidi“ kroz led i zaprepastili se brojem vulkana koje su pronašli – 91 do sada nepoznat vulkan, uz 47 otkrivenih u ranijim istraživanjima prošlog stoleća.

Ovaj pronalazak zasenjuje vulkansko područje istočne Afrike, gde se nalaze poznati vulkani Najiragongo, Kilimanđaro, Longonot i ostali aktivni vulkani.

Novootkriveni vulkani visoki su od stotinu metara do 3.850 metara. Svi su prekriveni ledom, koji u ovom području leži u slojevima debelim više od četiri kilometra.

Stručnjak za glečere Robert Bingam, jedan od autora studije, ukazao je u Guardijanu na zabrinjavajući trend: „Većina vulkanizma koji se događa u svetu trenutno je u regijama koje su tek nedavno izgubile svoj ledeni pokrov, nakon kraja poslednjeg ledenog doba. U ta se mesta ubrajaju Island i Aljaska.“

„Prema teoriji, to se događa jer bez ledenih pokrova na njima javlja se opuštanje pritiska vulkana na tom području i oni postaju aktivniji“, objasnio je Bingam.

Ukoliko dođe do erupcije, vulkani bi mogli otopiti led koji bi iscurio u okean i povisio nivo mora