Klimatske promene utiču na vreme izlivanja reka u Evropi

SciTech 10. avg. 201722:12 > 22:18
Podeli:
Izvor: N1info

Klimatske promene utiču na vreme kada se izlivaju reke širom Evope, gde zajednice moraju da se prilagode kako bi izbegle dalje ekonomske i ekološke štete, naveli su naučnici u tekstu u časopisu Sajens (Science).

Poplave od reka su među najskupljim prirodnim katastrofama, pošto godišnje nanose štetu veću od 100 milijardi dolara. Utiču na milione ljudi svake godine, pošto su mnogi gradovi izgrađeni na rekama.

Izučavanjem podataka o poplavama u proteklih 50 godina istraživači su ustanovili da postoje značajne promene u vremenima izlivanja uz atlantsku obalu Evrope od 1960. do 2010. godine.  Na severoistoku Evrope, ranije topljenje snega, takođe, je pomerilo izlivanje reka za najmanje osam dana tokom perioda od 50 godina, dok u oblastima oko Severnog mora poplave dolaze više od nedelju dana kasnije nego 1960. godine. 

„Ako se trend vremena poplava nastavi, značajne ekonomske i ekološke posledice se mogu pojaviti, zato što su se društva i ekosistemi prilagodili proseku“, naveli su autori teksta.

Oni vide moguću štetu za poljoprivredu u oblasti oko Severnog mora od kasnijih zimskih poplava zbog kojih zemljište proleće dočekuje mekše. 

Kompanije za snabdevanje vodom na severoistoku Evrope će možda morati da počnu da pune rezervoare ranijim bujicama umesto da čekaju kasnije poplave kako bi se obezbedila dovoljna snabdevenost hidroelektrana i postrojenja za irigaciju, ocenjuju naučnici.

Autori studije predvođeni Ginterom Blešom s bečkog Tehničkog univerziteta upozorili su da je tačan mehanizam kojim se menjaju obrasci poplava složen i da ga treba potpunije razumeti. 

Mada su podaci o vremenu u kojem dolaze poplve pokazale jasniju vezu s klimatskim promenama nego ranije studije, istraživači primećuju da nekoliko činilaca utiče na vreme poplava, među kojima su količina padavina, priroda zemljišta, topljenje snega uzvodno i upotreba zemlje. Oni dodaju da nisu sve promene nužno podstaknute globalnim zagrevanjem kojem je izazvao čovek.