Treba li nam "treći palac"?

SciTech 10. jul 201713:44 > 13:53
Izvor: Youtube/Dezeen

Diplomirana studentkinja Kraljevskog koledža umetnosti u Londonu Deni Klod napravila je spravu koju je nazvala "Treći palac". I dok se većina ovakvih protetičkih stvari pravi u medicinske svrhe, to nije slučaj sa ovom napravom.

Klod nije imala na umu da ovaj „palac“ zameni bilo koji od postojećih prstiju, već da doda jedan pored prirodnih pet prstiju, prenosi sajt Digitalspy.

Ovaj „treći palac“ navlači se kao rukavica, a veštački prst se nalazi do najmanjeg, petog prsta na ruci i njime se upravlja pomoću stopala.

Pokreću ga dva mala motora – koji se aktiviraju pomoću stopala. Pritiskom na senzore pričvršćene na nožne prste i preko blututa, „treći palac“ se savija ili skuplja.

Ovaj veštački prst štampan je u 3D tehnici i izrađen je od fleksibilne plastične mase „ninjaflex“. „Ti delovi su povezani preko kablovskog sistema“, rekla je Klod na svojoj internet stranici. „Slično kočionom sistemu kod bicikla“, objasnila je.

Ona kaže da ovaj prst može da pomogne u naprimer, deljenju karata, sviranju gitare i raznim drugim radnjama. Ipak, prenosi sajt, nemojte se rukovati njime, jer bi to ipak bilo „malo jezivo“.

Deni Klod objašnjava da je krajnja svrha ovog pomoćnog prsta „sposobnost širenja ljudskih mogućnosti“.

„Vrednost ‘trećeg palca’ je stvaranje atmosfere u društvu koje bi moglo da uzme u obzir ekstenziju ljudskih mogućnosti na pristupačan način, dostupnim dizajnom“, rekla je Klod i dodala: „To je alat, iskustvo i oblik samoizražavanja. Kada počnemo da povećavamo svoje sposobnosti i počnemo da upotrebljavamo protetiku kao ekstenziju, onda ćemo prebaciti fokus sa ‘rešavanja invaliditeta’ na ‘proširivanje sposobnosti'“.