Rimski beton s vremenom postaje sve jači

SciTech 04. jul. 201714:55 > 05. jul. 2017 08:24
Podeli:
Izvor: REUTERS/Max Rossi

Građevine iz perioda Starog Rima opastaju širom sveta duže od 1.500 godina iako su izložene najrazličitijim vremenskim uslovima i spoljnim uticajima, piše Gardijan. Naučnici su konačno uspeli da oktiju u čemu je tajna njihove snage i izdržljivosti.

Rimske građevine pravljene su od betona koji je bio mešavina vulkanskom pepela, kalcijum-oksida, morske vode i vulkanskog kamenja. U poređenju sa modernim betonom, ovaj antički je postajao jači što je vreme više prolazilo pa su građevine ostale na svom mestu i posle čitavog milenijuma.

Naučnici kažu da je tajna rimskog betona u morskoj vodi koja reaguje sa vulkanskim matarijalom u cementu i stvara jedinjenja novih minerala koji ojačavaju beton.

“Oni su uložili ogromnu količinu rada da bi razvili ovo. Bili su veoma, veoma inteligentni ljudi”, rekla je Mari Džekson, geolog na Univerzitetu Juta i koautor studije o rimskim građevinama.

Ona tvrdi da su Rimljani bili svesni vrlina svog betona, a Plinije je pisao da su njihove građevine otporne na talase i iz dana u dan snažnije. Pored toga promene u sastavu minerala, koje su se vremenom dešavale u rimskom betonu, dovodile su do toga da pukotine ne mogu da se šire kroz materija.

S druge strane, moderni beton ne može da se menja pošto se jednom stvrdne, što znači da svaka reakcija unutar materijala može da izazove štetu.

Ovo otkriće otvara potpuno nove perspektive u pravljenju betona. Ono što smatramo korozivnim procesima zapravo može da ima ekstremno korisne efekte, rekla je Džekson.