Jovanović: Oni koji završe ETF žive lepo i u Srbiji

SciTech 04. jul. 201710:30 > 10:39
Podeli:
Izvor: N1

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Zoran Jovanović izjavio je da u Novom danu da su informacione tenologije velika razvojna šansa Srbije i da ne čudi veliko interesovanje mladih za obrazovanje u toj oblasti, budući da je prosečna plata u IT sektoru četiri puta veća u odnosu na državni prosek.

Polaganjem prijemnog ispita za željeni fakultet ne završavaju se muke budućih brucoša. Naime, za pojdine smerove kao što su informacione tehnologije, vlada ogromno interesovanje, pa tako na Elektrotehničkom fakultetu čak četiri učenika konkuriše za jedno mesto.

Jovanović ističe da je taj odnos još izraženiji kada se gledaju pojedinačni smerovi, pa tako na softverskom inženjerstvu čak 10 svršenih srednjoškolaca konkuriše za jedno brucoško mesto.

“Ono što je najlapše je da su potencijalni brucoši izvanredni. Prosečna ocena (iz srednje škole) je 4,70 (…) Imamo jako puno takmičara, ove godine 61 nagradu sa vrhunskih takmičenja. To su takmičenja koja vode direktno na olimpijadu”, istakao je dekan ETF-a i dodao da je ove godine konkurisalo nešto manje studenata u odnosu na prethodnu, najverovatnije zbog probnog prijemnog uspita koji je održan po prvi put, i na osnovu kojeg je jedan broj učenika zaključio da ne može da ga položi, pa su odustali.

Školarina za softversko inženjerstvo staje približno 2.000 evra, ali Jovanović kaže da se na tom smeru nude specijalni uslovi nastave – u malim grupama i sa velikim brojem radnih sati na kvalitetnoj opremi, a sve to, kako kaže, košta. ETF ima varijabilnu listu, pa neki koji su bili na budžetu mogu da ispadnu, a neki koji su puno radili da dođu na budžetsku listu, objašnjava on.

Nedostatak kadrova i nedostatak prostora

Gost novog dana ipak ističe da se ETF suočava sa određenim problemima. Jedan problem nedostatak kadra, pa tako na IT smerovima ima dosta manje kadra u odnosu na norme, ali je fakultet ipak uspeo da se akredutuje za dodatnih 60 studenata.

“Problem je što su plate na fakultetu manje nego u industriji. Oni za koje smo mi zainteresovani imaju startnu platu 2.000 evra”, objasnio je Jovanović i dodao da će ove godine biti zaposleno šest mladih nastavnika koji samo treba da upišu master studije, jer je to uslov.

“Imamo dosta mlad kadar i pokušavamo da ažuriramo planove, programe, pratimo trendove. Mlađi nastavnici imaju šansu da otvaraju predmete i mi ih ne kočimo. Nismo zatvoreni, pregovaramo sa tri firme koje imaju najkvalitetniji kadar, da njihovi najbolji ljudi drže deo nastave iz onih oblasti gde su oni vrhunski eksperti. Trudimo se da budemo otvoreni”, poručio je on.

Drugi problem sa kojim se fakultet suočava je nedostatak prostora, tako da se ranije nastava odvijala i do 22 sata. Vladina komisija odobrila 500 kvadrata ETF-u u Lolinoj zgradi u Bulevaru kralja Aleksandra prekoputa fakulteta, kaže Jovanović i navodi da je reč o bioskopskoj sali koju niko nije koristio i jednoj manjoj sali koja će moći da primi 60-ak studenata. Taj prostor biče renoviran tokom leta kako bi bio u funkciji za novu školsku godinu, najavio je on.

“Ministarstvo prosvete nam je pomoglo i u prvoj iteraciji kada smo dobili kancelarijski prostor u Lolonoj zgradi, pomoglo nam je sada i u ovoj drugoj iteraciji. Postoji razumevanje ministra i njegovih saradnika”, rekao je Jovanović.

Kaže i da je zadovoljan tehničkim sredstvima na fakultetu, te da je softverski inženjering specifična oblast u kojoj niste toliko zavisni od velikih investicija. “Glavna investicija je ono što imate u mozgu”, poručio je on.

Dekan ETF-a kaže i da privatni fakulteti još ne predstavljaju ozbiljnu konkurenciju, jer imaju problem kadra. “ETF je od 2002. na svim regionalnim takmičenjima pobeđivao, osim možda 2014. kada je FER iz Zagreba pobedio”, podsetio je on.

IT sektor razvojna šansa, i Finska i Irska su nekada bile kao mi

Komentarišući to što je digitalizacija naveden kao jedan od prioriteta u ekspozeu nove premijerke Ane Brnabić, Jovanović je rekao da je to “potpuno pogođena tema” i fantastičmna šansa Srbije.

“Ako pogledate Finsku ili Irsku, oni su bile na našem nivpou i vrhunski su razvijene i IT ih je izvukao. U slučaju Finske specifično je bila Nokia, a u Irskoj bila poplava kompanija. Irska je sada jedna od najbogatijih zemalja u EU”, podseća on.

Dekan ETF ocenio je da ne čudi veliko interesovanje mladih za obrazovanje u informacionim tehnologijama, imajući u vidu da je prosčena plata u tom sektoru četiri puta veća od proseka u državi.

“Imamo ograničen broj talenata. Važno je da se oni koji su talentovani usmere na oblast gde talenat mogu da iskažu. Može se lako seliti ta industrija, zato se svi bore da je privuku. Skoro je svejedno gde radite. Imamo ogromnu komparativnu prednost i užasnu glad za takvim kadrovima. Naši studenti rade već od treće godine. Softverske firme se otimaju o njih”, istakao je on.

Jovanović navodi i niz uspešnih srpskih firmi poput Nordeusa, Seven Bridges, Endava, ali i to da se u Beogradu npr. Nalazi razvojni centar Microsofta, jedan od retkih takvih u svetu.

“Niču firme po Beogradu od 200, 300, 400, 500 zaposlenih. Jedino ograničenje je nedostatak kadra, što je pomalo apsurd u zemlji gde je nezaposlenost glavni problem”, primetio je on.

Naveo je i da su studenti ETF-a traženi za prakse u najvećim svetskim kompanijama, kao i da postdiplomske studije često nastavljaju na najprestižnijim univerzitetima poput Kembridža, Oksforda, MIT-a…

Dolazak stranih kompanija u Srbiju je, kako kaže, blago smanjio odliv studenata u inostranstvo. “To znanje sa fakulteta se plaća velikim parama i u svetu, ali ovde su troškovi života manji i oni koji zavšre žive lepo i u Srbiji”, istakao je Jovanović.