Ledeni breg veličine Balija preti da se odvoji od Antarktika

SciTech 22. jun 201708:09 > 08:11
Podeli:
Izvor: NASA / Handout via REUTERS

Jedan od najvećih ledenih bregova na Antarktiku, poput "klimavog zuba", preti da se odvoji i predstavlja veliku opasnost za plovidbu, upozoravaju naučnici.

Ledenu ploču Larsen C, veliku kao američka savezna država Delaver ili indonežansko ostrvo Bali, drži još samo 13 kilometara leda nakon što je nastala pukotina duga 175 kilometara.

„Sve nas drži u neizvesnosti“, poručio je Endru Fleming iz Britanskog antarktičkog nadzora, dodavši da ga ledeni breg podseća na „klimavi zub“.

Ledene ploče su ravne površine leda koji plutaju na moru pri kraju ledenjaka. Larsen C je debljine 200 metara, s oko 20 metara iznad površine vode.

Veliki ledeni bregovi prirodno se odvajaju od Antarktika, stoga naučnici to ne povezuju s ljudskim uticajem na klimatske promene, ali ova ledena ploča deo je antarktičkog poluostrva koje se brzo zagrejalo u proteklim decenijama.

Stručnjaci smatraju da bi se Larsen C mogao da se odvoji u sledećih nekoliko dana ili meseci, ali to bi moglo da se dogodi i kroz nekoliko godina.

Pet hiljada kvadratnih kilometara veliki ledeni breg mogao bi da predstavlja dodatni rizik za tamošnje brodove, pogotovo kad se razbije na manje delove. To područje je izvan velikih trgovačkih ruta, ali poznata je destinacija za kruzere koji dolaze iz Južne Amerike.

Najveći ledeni breg koji se dosad odvojio bio je 11.000 kvadratnih kilometara velika ploča Ros, veličine Jamajke, koja se odvojila 2000. godine i čiji su se ostaci zadržali godinama.